Frisse start met buien in de kustregio’s

16-10-2023 JOURE – Na de eerste lokale grondvorst van dit seizoen loopt de temperatuur vanmiddag op naar een graad of 13. Daarbij is in de kustregio’s eerst nog kans op een bui, maar later vandaag is het overal droog met een mix van wolken en zon. Morgen staat een vrij zonnige dag op het programma en aan de temperatuur verandert weinig. Vanaf woensdag wordt het weer zachter met donderdag mogelijk weer 20 graden in het zuiden, maar daarbij neemt de wisselvalligheid wel toe.

Vanochtend koud in het zuidoosten
De nieuwe week start vooral in het zuidoosten vrij koud met temperaturen tussen 2 en 4 graden. Elders is het minder koud met temperaturen tussen 7 en 11 graden. In het noordwesten en westen trekken nog geregeld buien over, verder landinwaarts is het droog met enkele opklaringen. De noordwestenwind is overwegend zwak.

Vanmiddag vrij bewolkt met soms wat zon
In de loop van de middag neemt de buienkans af en wordt het op de meeste plaatsen droog. Er is vrij veel bewolking aanwezig, al kan de zon zo nu en dan toch even tevoorschijn komen. Bij een overwegend zwakke wind uit noordelijke richtingen wordt het 12 of 13 graden.

Vanavond en vannacht droog met wolken en opklaringen
Er verandert weinig in het weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen, waarbij het noorden waarschijnlijk het meest van de sterrenhemel kan genieten. Op de meeste plaatsen is het droog, al is een enkel buitje op de Wadden niet uitgesloten. Bij een zwakke noordoostelijke wind wordt het uiteindelijk minimaal 3 tot 6 graden. Vooral landinwaarts kunnen enkele mistbanken ontstaan.

Morgen vrij zonnig
Dinsdag start vooral in de noordelijke helft met opklaringen, terwijl het zuiden nog met meer wolkenvelden te maken heeft. In de loop van de ochtend klaart het ook daar op en krijgt de zon flink wat ruimte om te schijnen. Bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen wordt het in de middag maximaal 13 of 14 graden. Daarmee is het ideaal weer voor verschillende buitenactiviteiten.

Woensdag overdag droog, later regen
Er verandert in eerste instantie weinig aan het weerbeeld. Na opnieuw een frisse ochtend loopt de temperatuur in de middag op naar 13 tot 16 graden. Daarbij is er een mix van wolken en zon, maar de bewolking neemt vanuit het zuiden wel steeds verder toe. De wind neemt daarbij ook in kracht toe naar matig boven land tot vrij krachtig aan zee. In de avond volgt vanuit het zuiden regen, welke in de nacht naar donderdag richting het noorden trekt.

Donderdag flink zachter
Met een naar het zuiden draaiende wind wordt zachtere lucht aangevoerd, waardoor het kwik oploopt naar 15 graden in het noorden, 18 graden in het midden en mogelijk zelfs 20 graden in het zuiden van het land. Het weerbeeld is daarbij licht wisselvallig met enkele buien, maar tussendoor ook ruimte voor de zon. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Daarna mogelijk grote verschillen in ons land
Vanaf vrijdag komt de grens met zachte en koude lucht dicht bij ons land te liggen. Het is nog onzeker waar die grens precies uitkomt, maar wel is duidelijk dat het zuiden zachter wordt dan het noorden. Vrijdag ligt het kwik tussen 10 en 15 graden, zaterdag wordt het nog wat kouder met temperaturen tussen 5 en 11 graden. Het is daarbij erg wisselvallig met regelmatig regen en ook flink wat wind.