In 3 jaar experimenteerden 1.480 boeren met kruidenrijk grasland

07-10-2023 JOURE – Tussen september 2020 en september 2023 hebben 1.480 verschillende boeren geëxperimenteerd met kruidenrijk grasland en is er 4.700 hectare ingezaaid. Driekwart van de deelnemers is enthousiast. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland. Er is voldoende gecrowdfund om tot 5.300 hectare korting op de aanschaf van zaaizaad te bieden.

Uit een onderzoek van het Louis Bolk Instituut bleek dat de opbrengst van productief kruidenrijk grasland hoger is dan van Engels raaigras en dat een melkveehouder gemiddeld 154 euro per hectare per jaar kan besparen door kruidenrijk grasland te implementeren. De klavers in het kruidenrijke mengsel binden stikstof waardoor geen stikstofkunstmest hoeft worden aangevoerd. Dat resulteert in minder CO2 uitstoot. Voor boeren betekent het echter wel een andere manier van werken en een hogere prijs voor het zaaigoed.