Energiemarkt in Oudehaske

06-10-2023 OUDEHASKE – Op 7 oktober zijn inwoners van Oudehaske en omstreken tussen 10.00 uur en 15.00 uur welkom op de Energiemarkt in het Kulturhûsin Oudehaske. Een energieke dag waarbij iedereen zich lokaal en laagdrempelig kan laten inspireren en informeren over duurzame energieopwekking en vooral energiebesparing. Om zo voor iedereen deze winter de energierekening betaalbaar te maken of te houden. Een unieke samenwerking tussen Energie Coöperatie It Hasker Pompke, Dorpsbelang Oudehaske en de Protestantse Kerk.

Programma
Doel van deze energiemarkt is inwoners van Oudehaske en omstreken te informeren over mogelijkheden van energie-opwekking en energiebesparingen. Belangrijk onderdeel is de mogelijkheid voor dorpsgenoten met een smalle beurs om zich aan te melden voor bezoek van eenFixteam. Dit teamkan de eerste eenvoudige bespaarmaatregelen komen aanbrengen, zonder kosten: ledlampen, nieuwe douchkop, isoleren van verwarmingselementen. Daarnaast zijn minimaal 15 lokale bedrijven en organisaties tussen 10.00 en 15.00 aanwezig op de markt. Van Energiebank Fryslân, De groenste lokale energieleverancier Energie van Ons tot aanschaf van warmtepomp, zonnepanelen of een pellet-kachel.  Organisaties als Tûk wenjen en gemeente De Fryske Marren informeren over subsidiemogelijkheden.

Interessante sprekers
Om 10.00 wordt de markt geopend door John Venrooij, Algemeen directeur van de Omrin. Hij neemt ons mee in de wereld van de circulariteit. Om 11:00 uur gaat Doutsje Aukes van de Friese MilieuFederatie in op de kansen en mogelijkheden van duurzaam en diervriendelijk isoleren.

Ook voor kinderen
Voor de kinderen is er onder andere een springkussen en je kunt je energie zelf ook kwijt op de trap-je-sapje fiets. Op deze fiets kan je zelf een lekkere smoothie bij elkaar trappen.

Oudehaske bruist van energie
De energiemarkt is het volgende energie-initiatief  in Oudehaske. In 2018 was Oudehaske het middelpunt van Friesland tijdens de Elfwegentocht. Twee jaar later won “Aldehaske docht mei” een elektrische laadpaal in het vervolg op de Elfwegentocht. Vorig jaar is de energiecoöperatie It Hasker Pompke opgericht met nu al meer dan 50 leden.

De energiemarkt is een initiatief van de Protestantse kerk Haskeroord in Oudehaske, Dorpsbelang Oudehaske  en energiecoöperatie It Hasker Pompke. En wordt ondersteund door gemeente De Fryske Marren, provincie Fryslân en de Energiebank Fryslân.