Wolken, zon en een lokale bui

04-10-2023 JOURE – Vandaag en morgen is het wisselend bewolkt met vooral in de noordelijke delen van het land soms regen. In Zuid-Nederland blijft het nagenoeg droog. Het wordt maximaal 18 graden. Vrijdag wordt overal een droge dag en het wordt een graadje warmer. In het weekend grote kans op warm weer met zon, maar koele lucht en regen liggen op de loer.

Vandaag zon, wolken en vooral noorden enkele buitjes
Vanochtend is het wisselend bewolkt met op veel plaatsen behoorlijk wat zon en vooral in het noorden hier en daar buitje. Geleidelijk neemt vanuit het westen de bewolking toe. Eind van de ochtend is het 14 tot 17 graden. De zuidwestenwind is meest matig (3-4 Bft). Aan zee is de westen- tot zuidwestenwind (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Vanmiddag wordt het maximaal 18 graden. Op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. Vanuit het westen neemt de bewolking toe, maar helemaal zonloos wordt het niet. De zuidwestenwind blijft nadrukkelijk aanwezig en is matig in het binnenland (3-4 Bft) en (vrij) krachtig, 5-6 Bft, aan zee en op de Waddeneilanden.

Vanavond is het overwegend bewolkt en op een lokaal spatje na droog. Halverwege de avond is het een graad of 14. In de nacht koelt het landinwaarts af tot een graad of 10. In de kustregio’s ligt de temperatuur vannacht tussen 12 en 15 graden. De zuidwestenwind blijft doorstaan en is landinwaarts matig, aan zee vrij krachtig en vooral in het noordelijk kustgebied vaak krachtig (6 Bft). Aan het einde van de nacht neemt in het noorden de kans op regen toe.

Donderdag noorden regen, zuiden droog
Morgenochtend valt in Noord-Nederland af en toe regen. In de zuidelijke helft blijft het overwegend droog met af en toe zon. Halverwege de ochtend is het 12 tot 15 graden. De wind waait uit het zuidwesten tot westen en is matig tot aan zee vrij krachtig (3-5 Bft).

Morgenmiddag houdt vooral de noordelijke helft nog kans op buien. Later in de middag wordt het ook daar vanuit het westen droger. In de rest van het land blijft het droog met vrij veel bewolking. Eind van de middag neemt de kans op zonnige momenten vanuit het westen toe. Het wordt 17 of 18 graden bij een matige westenwind.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en droog. Halverwege de avond is het een graad of 14. In de nacht koelt het landinwaarts af naar 8 tot 11 graden. In de kustgebieden blijft het, door wind van zee, een paar graden zachter met minima rond 13 graden.

Vrijdag droog met wolken en zon
Vrijdag blijft het droog. Het is wisselend bewolkt met in het zuiden van het land meer zonneschijn dan in het noorden. Bij een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind wordt het op veel plaatsen 19 of 20 graden. Op de Waddeneilanden, in het noorden van Friesland en in de Kop van Noord-Holland blijft het kwik, doordat het daar meer bewolkt is, steken op 17 of 18 graden. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen rond 16 graden zijn gebruikelijk begin oktober.

Warme zaterdag met zon
Zaterdag wordt het nog wat warmer met 19 graden op de Waddeneilanden tot 23 graden in Zuid-Nederland. Opnieuw is het in Zuid-Nederland zonniger dan in het noorden. Waarschijnlijk blijft het overal droog en er waait een meest matige wind uit het zuidwesten tot westen.

Zondag waarschijnlijk ook warm
Ook zondag wordt waarschijnlijk een warme dag met op veel plaatsen ruim 20 graden. De grens met aanmerkelijk koelere lucht ligt echter dichtbij; net ten noordoosten van het land. Hierdoor is er wel vrij veel bewolking en kan er vooral in Noord-Nederland mogelijk regen vallen. Ook is er een kleine kans dat het kwik, vooral in het noordoosten, een stuk lager uitvalt.

Daarna vooral later in de week regen
Begin volgende week is er een grote kans dat de maxima nog enkele dagen rond 20 graden uitkomen, al is de onzekerheid groot door de eerdergenoemde nabijheid van koelere lucht. Zon en wolken wisselen elkaar daarbij af en in de loop van de week neemt de kans op regen toe. Bovendien koelt het vanaf donderdag af naar waarden ruim onder 20 graden.