Blauwtong verspreidt zich razendsnel

03-10-2023 JOURE – Het aantal boerenbedrijven waar blauwtong opspeelt loopt mogelijk al richting de 600. Dat heeft demissionair minister Adema van LNV vrijdag 29 september gezegd na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste officiële schatting gaat het om ruim 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht de minister dat het er al beduidend meer zijn. 

Voor de actuele variant van blauwtong bestaat nog geen vaccin. Hoewel daar aan gewerkt wordt, is het maar de vraag of vaccineren binnen afzienbare termijn lukt. De getroffen schapenhouders ontvangen ook geen compensatie voor hun dode dieren. Veel schapen worden vanwege de ziekte niet gedekt en dus zullen er minder lammeren worden geboren. Het effect van blauwtong zal daardoor lang door werken in de Nederlandse schapenpopulatie.

Blauwtong wordt verspreid door knutten en treft vooral schapen. Zieke schapen hebben een blauwe tong, hoge koorts, lopen kreupel en hebben zweren in de bek. Ook koeien kunnen besmet raken met het virus, maar de kans op overleven is een stuk groter dan bij schapen. Knutten zijn vooral actief bij warm weer. Zodra het kouder wordt dan 10 graden, krimpt de populatie. Boeren kunnen het aantal besmettingen een beetje voorkomen door in stallen royaal te ventileren of door op tijd de schapen naar binnen te halen.