10 procent van Nederlands fietsnetwerk loopt door de natuur

24-09-2023 JOURE – In 2022 liep 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk (15 duizend kilometer aan fietspaden en -wegen) door de natuur. Het grootste deel van het fietsnetwerk (28 procent) loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

In 2022 had Nederland in totaal 153 duizend kilometer aan paden en wegen waar fietsers welkom zijn. Dat zijn 3,8 rondjes om de aarde. Het fietsnetwerk van Nederland bestaat voor zo’n 60 procent uit wegen waar zowel fietsers als automobilisten welkom zijn.

Weinig hinder op fietspaden
Volgens de Fietsersbond was in 2022 het grootste deel van alle fietspaden en -wegen van goede kwaliteit. Ook is er voor fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. De meeste paden en wegen bestaan uit asfalt/beton (58 procent) of klinkers (25 procent). Bijna 70 procent van de fietspaden wordt verlicht en op 40 procent wordt gestrooid bij gladheid.

Vlieland fietseiland
In sommige delen van Nederland zijn meer kilometers aan paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen. Op Vlieland is dit verschil het grootst: in 2022 was hier 210 kilometer aan fietspaden en -wegen per 100 kilometer autoweg. In Woensdrecht en Baarle-Nassau is dat omgekeerd: hier was minder dan 80 kilometer aan fietspaden en -wegen per 100 kilometer autoweg.