Stevige buien op komst

22-09-2023 JOURE – Komend weekend begint de astronomische herfst en dat gaat eerst nog gepaard met een aantal buien. Met name in de kustgebieden kan vandaag flink wat neerslag omlaag komen, landinwaarts krijgt de zon meer ruimte. Vanaf zondag breekt een droge en rustige periode aan met steeds meer zonneschijn en hogere temperaturen. Dinsdag en woensdag is in de zuidelijke provincies lokaal zelfs 25 graden mogelijk.

Vanochtend is het landinwaarts overwegend droog met af en toe zon, langs de kust vallen al direct buien. Daarbij is lokaal onweer mogelijk. Het waait stevig met aan zee kracht 6 uit een zuidwestelijke richting. De temperatuur loopt moeizaam op naar 15 tot 17 graden.

Vanmiddag meer buien
Vanuit het zuidwesten nadert in de loop van vanmiddag een gebied met intensievere buien, dat waarschijnlijk dwars over het land trekt. Vooral in het westen is daarbij opnieuw kans op onweer en plaatselijk valt tussen 10 en 20 millimeter neerslag. Tussendoor zijn er ook zeker droge momenten en dan stijgt de temperatuur naar 17 of 18 graden. Tijdens neerslag is het een aantal graden kouder.

Ook vanavond herfstachtig
De eerste helft van vanavond vallen nog altijd buien, maar in het zuidwesten en zuiden wordt het geleidelijk droger. De wind neemt bovendien flink af en zal nog veelal zwak of matig zijn, kracht 2 tot 3.

Uiteindelijk wordt het vannacht landinwaarts overal droog. Daar kunnen enkele mistbanken tot ontwikkeling komen. Langs de kust blijft het veelal bewolkt en daar trekken aanhoudend buien vanaf zee binnen, soms met een klap onweer. De temperatuur daalt onder die buien niet verder dan 13 graden, maar in het binnenland zijn tijdens opklaringen minima tussen 6 en 8 graden mogelijk.

Zaterdag nieuwe opleving buien
Ook zaterdag komen nog enkele buien voor in ons land: ’s ochtends hoofdzakelijk langs de kust en in het noorden, ’s middags ook elders. De buien worden gedurende de middag wel steeds minder intensief en minder talrijk. In de tweede helft van de middag trekken de laatste exemplaren via Duitsland weg en breekt de zon nog even flink door. De temperatuur loopt tussen de buien door uiteen van 16 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden en zuidwesten. Daarbij waait het matig uit westelijke richtingen.

Zondag een weersverbetering
De beste dag van het weekend wordt overduidelijk zondag: dan kunnen we de paraplu thuis laten en heerlijk erop uit! De zon schijnt namelijk van tijd tot tijd en op een laatste spat regen in de vroege ochtend in het noordoosten na, blijft het verder overal droog. De wind gaat uit het zuiden waaien en daarmee komt de aanvoer van warmere lucht geleidelijk op gang. Dat levert zondagmiddag temperaturen op van maximaal 18 graden vlak aan zee tot ruim 20 graden in de zuidelijke provincies.

Zondagavond koelt het vervolgens wel snel af en dat komt mede doordat het flink opklaart. In de nacht zijn opnieuw minima tot lokaal 6 graden mogelijk. Daarbij komen verspreid weer enkele mistbanken voor.

Fraaie start nieuwe week
Die vrij warme zuidenwind houden we ook na het weekend nog een tijdje vast. Vooral maandag en dinsdag schijnt de zon flink en dat worden tevens op veel plaatsen warme dagen. Daarvan spreken we wanneer de temperatuur de grens van 20 graden haalt of overschrijdt. Bij weinig wind wordt het maandagmiddag waarschijnlijk 20 tot 23 graden van noord naar zuid, alleen vlak aan zee blijft het iets frisser. Dinsdagmiddag komen we nog iets hoger uit en zou het langs de grens met België lokaal zelfs 25 graden kunnen worden.

Dat geldt ook nog voor de woensdag, maar dan zien we vanuit het zuidwesten de bewolking al toenemen. ’s Avonds volgt waarschijnlijk wat regen of een bui. De rest van de week lijkt meestal licht wisselvallig te verlopen met soms een bui, maar ook zeker nog ruimte voor de zon. Daarbij wordt het minder warm met maxima dan veelal rond of iets onder de 20 graden.