Flink wat zon en een stevige wind

20-09-2023 JOURE – Vandaag hebben we tijdelijk te maken met een droge dag. Wolken en wisselen elkaar hierbij regelmatig af. De zuidwestenwind blijft met windkracht 4 tot 7 echter nadrukkelijk aanwezig. Het wordt 20 tot 23 graden. De dagen hierna verlopen frisser en ronduit wisselvallig met vooral morgen geruime tijd regen. Vanaf zondag breekt een droge periode aan waarbij de temperatuur weer een stijgende lijn in zet.

Vanochtend overwegend droog
De dag begint vooral landinwaarts met flink wat zon. In het midden, noorden en westen van het land komt meer bewolking voor en in het noordwesten kan dit wat licht gespetter opleveren. De wind is goed voelbaar. Er staat een matige tot aan zee een harde zuidwestenwind, 4-7 Bft.

Vanmiddag opnieuw stevige zuidwester
Vanmiddag hebben we te maken met een mix van wolken en zon. In het noorden is aan het begin van de middag nog een licht buitje mogelijk. De rest van de middag verloopt overal droog. De temperatuur stijgt naar 20 graden op de Waddeneilanden tot 23 graden in het zuidoosten. De stevige zuidwestenwind neemt in de tweede helft van de middag geleidelijk in kracht af.

Vanavond en vannacht toenemende bewolking
Vanavond is het overal droog en tot zonsondergang is de zon nog goed te zien. Daarmee is het een heerlijke avond voor een buitenwandeling want de wind is inmiddels flink in kracht afgenomen. In het binnenland is de zuidwestenwind veelal zwak tot matig van kracht. Alleen vlak aan zee is de wind nog (vrij) krachtig, 4-5 bft.

Vannacht neemt de bewolking vanuit het westen overal geleidelijk toe. Dit gaat gepaard met een regengebied dat tergend langzaam richting ons land trekt. Toch verloopt komende nacht in bijna heel het land nog droog. Alleen Zeeland kan richting het einde van de nacht de eerste druppels al verwachten. Onder een dikke laag bewolking koelt het nauwelijks af. De minima komen uit tussen 16 en 18 graden.

Morgen kletsnatte dag
Een actief regengebied dat zich uitstrekt van Noord-Spanje helemaal richting Scandinavië trekt donderdag over grote delen van West-Europa. Ook wij krijgen met dit regengebied te maken en we kunnen ons dus op gaan maken voor een bewolkte en regenachtige dag.

In de ochtend ligt het regengebied over het westen van het land. In het oosten blijft het een groot deel van de ochtend droog en in het uiterste (noord)oosten is mogelijk nog een glimp van de zon te zien. Gedurende de dag trekt het regengebied oostwaarts over het land. De maximumtemperatuur ligt in het midden en westen rond 17 of 18 graden. In het uiterste oosten kan het, voor de regen uit, mogelijk nog 20 of 21 graden worden. De wind is veelal zwak tot matig en komt uit het zuidwesten, 2-4 Bft.

In de loop van de middag wordt het in het westen als eerste droog. In het uiterste oosten blijft het tot in de avond nat. Opklaringen volgen pas later op de avond en de zon krijgen we morgen dus de hele dag niet te zien.

Vrijdag enkele (onweers)buien
Op de laatste dag van de werkweek is het opnieuw flink wisselvallig. Er trekken flink wat buien over het land waarbij de meeste weggelegd zijn voor de kustgebieden. Een klap onweer is hierbij niet helemaal uitgesloten. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. De temperatuur valt weer wat lager uit. Het wordt 17 tot 19 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft. Desondanks zijn dit vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Zaterdag opnieuw buien
Op zaterdag moeten we wederom rekening houden met enkele buien. De buien zijn echter een stuk minder talrijk dan de buien die vrijdag ons land aandoen. Vooral later op de dag neemt de buiigheid af en schijnt de zon nog geregeld. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 17 of 18 graden bij een meest matige wind uit het zuidwesten, 3-4 Bft.

Weersverbetering in de maak
Vanaf zondag nemen de neerslagkansen duidelijk af en komt de zon er weer vaker aan te pas. Ook de temperatuur zet weer een stijgende lijn in. Zondag kan het in het binnenland alweer 20 graden worden. In de nieuwe week doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Dagelijks kunnen we dan maxima noteren die uitkomen tussen 20 en 24 graden. De dagen verlopen dan droog en vaak zonnig. Kortom: fraai nazomerweer op komst!