Eerst buien, later zon

18-09-2023 JOURE – Boven het noorden van het land komen nog regen- en onweersbuien voor. Zodra de buien zijn gepasseerd breekt de zon door en dan stijgt de temperatuur naar 22 tot 25 graden. Later op de dag trekken opnieuw regen- en onweersbuien over het land. Morgen, Prinsjesdag, is het windrijk met in de middag en avond in het westen en noorden regen.

Vanochtend enkele regen- en onweersbuien
De bewolking overheerst en vooral boven het noorden van het land komen nog enkele regen- en onweersbuien voor. Zodra de buien zijn gepasseerd breekt vanuit het zuidwesten de zon door. Later op de ochtend verschijnen weer stapelwolken. De temperatuur loopt snel op en halverwege de ochtend is het een graad of 20.

Vanmiddag geregeld zon, later weer onweersbuien
De zon schijnt geregeld, maar er komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. Vanuit het westen komen regen- en onweersbuien opzetten en deze buien zullen in de tweede helft van de middag het westen van het land bereiken. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt toe naar matig, aan zee naar (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar 22-23 graden in het noorden en westen en naar 24 in de rest van het land. In het zuidoosten kan het 25 graden worden.

Vanavond (onweers)buien
Het is wisselend bewolkt en er trekken van west naar oost enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. Sommige buien kunnen vergezeld gaan met veel regen in korte tijd, hagel en windstoten tot 75 km/uur.

Vannacht vanuit het westen opklaringen
De buien trekken naar het noordoosten weg en vanuit het westen klaart het weer op. Lokaal is in de kustgebieden nog wel een bui mogelijk, maar op veel plaatsen blijft het droog. Landinwaarts kan nevel ontstaan en de temperatuur daalt naar 12 tot 14 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig boven land en vrij krachtig aan zee, 2 tot 5 Bft.

Morgen windrijke Prinsjesdag
In de ochtend is er vrij veel sluierbewolking aanwezig waar de zon (wazig) doorheen schijnt. Het is op veel plaatsen droog, maar een lokale bui is niet helemaal uitgesloten. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en naar krachtig tot hard aan zee. Bovendien is de wind vlagerig van karakter en haalt soms uit naar 50 tot 70 km/uur.

In de middag wordt de bewolking dikker en vooral in het westen en noorden valt geruime tijd regen. Er waait een stevige zuidwestenwind. Boven land is de wind vrij krachtig, windkracht 5. Aan zee, rondom het IJsselmeer en bij de Waddeneilanden is de zuidwester krachtig tot hard, soms even stormachtig, windkracht 5 tot 8 met aan de noordwestkust en op de Waddeneilanden zware windstoten tot 90 km/uur. De temperatuur is duidelijk lager dan voorgaande dagen en komt uit op 18 tot 20 graden. Voor de tijd van het jaar zijn dit overigens hele gebruikelijke waarden.

In de avond is het bewolkt en vooral in de noordwestelijke helft van het land valt enige tijd regen. De regen trekt naar het noordoosten weg en in de nacht is het op een lokale bui na droog. In de rest van het land is het droog. De zuidwestenwind is nog steeds duidelijk aanwezig. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee, rondom het IJsselmeer en bij de Wadden hard tot soms stormachtig, windkracht 4 tot 8. De temperatuur daalt in de nacht naar 14 tot 17 graden met de hoogste waarden langs de westkust.

Woensdag geregeld zon en droog
Woensdag is een droge dag in een wisselvallige periode en een prima dag voor buitenactiviteiten. Er is een mix van zon en wolkenvelden, maar er staat nog wel een stevige zuidwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig en in het noordwestelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden is de zuidwester hard, windkracht 4 tot 7.

Met die stevige wind wordt weer zachtere lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 21 tot 24 graden met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten. Uit de wind en in de zon is het dan ook goed toeven.

Donderdag vanuit het westen stevige buien
De bewolking overheerst en vanuit het westen volgt buiige regen ofwel regen met een wisselende intensiteit. Daarbij is ook onweer mogelijk en lokaal valt veel neerslag. De matige tot aan zee krachtige zuidenwind neemt gedurende de dag in kracht af. De temperatuur komt in de middag uit op 20 tot 22 graden, langs de oostgrens kan het nog een graadje warmer worden.

Vrijdag en zaterdag opnieuw stevige buien
Ook vrijdag en zaterdag draait het om stevige buien en vooral in de kustgebieden is kans op veel neerslag. Verder landinwaarts blijft het zeker niet droog, maar is het wel minder nat. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt af naar matig en het wordt ook minder warm. Vrijdag is het nog 18-19 graden, zaterdag is het niet veel warmer dan 17 of 18 graden. Daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Daarna droger en meer zon
Vanaf zondag nemen de neerslagkansen duidelijk af en schijnt ook vaker de zon. Ook de temperaturen zullen weer stijgen en vanaf volgende week maandag is het weer 20 tot 23 graden.