Nieuwe flitspalen en oude worden vervangen

16-09-2023 JOURE – Er zijn op dit moment ongeveer 600 flitpalen in Nederland geplaatst. Het grootste deel hiervan moet vervangen worden. Nieuwe camera’s kunnen namelijk meer dan als de oude camera’s kunnen. Op ongeveer 100 plaatsen waar niet meer te hard wordt gereden verdwijnen de flitspalen zodat ze ergens anders kunnen worden ingezet.

De komende jaren zullen er nog eens 50 extra flitspalen bij komen. Daarbij wordt ingezet op snelheidscontrole en het door rood rijden. Waar nu nog gebruik wordt gemaakt van 28 mobiele flitsers, worden er dat straks 125. Ook komen er nog eens 50 camera’s die mensen moeten betrappen op het gebruik van hun mobiele telefoon achter het stuur.

Het kabinet wil de boete’s ook flink gaan verhogen. Dit terwijl het Openbaar Ministerie aangeeft dat de boete’s in verhouding al te veel zijn gestegen ten aanzien van andere overtredingen. De huidige flitspalen registreren ongeveer 3 miljoen boete’s per jaar.