Inzameling plastic flesjes en blikjes onder de maat

08-09-2023 JOURE – Staatssecretaris Heijnen is ontevreden over het aantal ingeleverde lege flesjes en blikjes welke ingeleverd worden bij het bedrijfsleven. Die is namelijk verplicht om 90% van alle plastic flesjes in te nemen. In 2022 is maar een percentage van 68% gehaald. Volgens de staatssecretaris zijn er te wening statiegeld-apparaten.

Naast de flesjes zit er sinds april ook statiegeld op blikes. Cijfers over het aantal ingeleverde blikjes zijn nog niet bekend. Volgens de staatssecretaris zijn er nog lang niet genoeg automaten waar de blikjes kunnen worden ingeleverd. Mensen worden soms geconfronteerd met rijden voor de automaten. Ook treinstations moeten er in totaal 400 automaten worden geplaatst. Dit zijn er op dit moment slechts 5.

De staatssecretaris heeft er inmiddels op gewezen wanneer er niet snel genoeg voldoende automaten wobeschikbaar komen dat de Inspectie Leefomgeving en Transport boetes op kan opleggen. Daarmee maakt zij een duidelijk statement naar het Afvalfonds Verpakkingen.