Zeer warm en zonnig

06-09-2023 JOURE – Het wordt een zonovergoten dag met maxima van 27 tot lokaal 31 graden. Het waait nauwelijks. Ook de komende dagen is het stralend nazomerweer en stijgt de temperatuur naar tropische waarden. De kans op een regionale hittegolf is vrij groot.

Vanochtend snel warm
De zon schijnt uitbundig en het wordt snel warm. Later in de ochtend is het al op veel plaatsen zomers met 25 graden.

Overdag zonnig en op veel plaatsen tropisch warm
Het wordt tropisch warm met 29 graden vlak aan zee tot maximaal 31 graden in delen van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Alleen op de Waddeneilanden is het met gemiddeld 27 graden minder heet. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Vanavond helder
Tot en met zonsondergang (circa 20:15 uur) kan nog genoten worden van de zon. Na zonsondergang blijft het lange tijd aangenaam: bij weinig wind is het om 21:00 uur op grote schaal nog 22 tot 25 graden. Later op de avond en tijdens de nacht naar donderdag trekken sluierwolken over het land. De minimumtemperatuur komt op gemiddeld 14 graden uit.

Donderdag en vrijdag veel zon en tropisch
Ook na woensdag is het zonovergoten en zeer warm nazomerweer. Zowel donderdag als vrijdag stijgt de temperatuur mogelijk opnieuw naar tropische waarden: het wordt 27 graden op de Waddeneilanden tot 30 of 31 graden in het oosten en zuiden. Langs de stranden komt het kwik rond 29 graden uit. Het waait nauwelijks. Naast zonneschijn heeft vooral het noorden op donderdag ook met wat sluierbewolking te maken, maar hier schijnt de zon makkelijk doorheen.

Komend weekend fractie minder warm
Beide weekenddagen gaan waarschijnlijk mistig van start, maar gedurende de ochtenden lost de mist snel op. De wind draait naar noordelijke richtingen en overdag is wat meer bewolking aanwezig dan voorgaande dagen. Desondanks is flink wat ruimte voor de zon en wordt het 25 of 26 graden aan de westkust tot lokaal nog 30 graden in het zuidoosten. Op de Waddeneilanden komt het kwik rond 24 graden uit. De luchtvochtigheid in de atmosfeer is vrij hoog, waardoor het broeierig kan aanvoelen.

Na het weekend eerst nog zeer warm
De nieuwe week start nog zeer warm met maxima tussen 26 en 30 graden met daarbij veel ruimte voor de zon. Na maandag wordt de hitte waarschijnlijk verdreven. Dit gaat gepaard met regen- en onweersbuien. De dagen daarna volgt een lichtwisselvallig weertype met maxima die een stuk lager uitkomen.