Stormnamen 2023-2024

06-09-2023 JOURE – De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Agnes, een Ierse naam. Daarna volgt storm Babet, ingebracht door Nederland. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2023-2024 samengesteld, 1 september is het begin van het stormseizoen.

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Voor de Nederlandse inbreng hebben we bezoekers aan onze open dag in oktober 2022 om suggesties gevraagd. Bezoeker Babet vulde haar eigen naam in: “Omdat ik tijdens een storm geboren ben.”

Elin, Gerrit, Henk, Olga, Piet en Walid
In totaal staan er zeven namen op de lijst met Nederlandse inbreng. Andere namen ingezonden door het publiek zijn Elin, Henk, Olga en Walid. Niet iedereen gaf een reden door, voor Elin geldt: “Ik heb een stormachtige kleindochter met deze naam.”

Ook namen van weerpresentatoren werden ingediend tijdens de open dag. Gerrit Hiemstra neemt deze maand na bijna 25 jaar afscheid bij de NOS. Piet is ter nagedachtenis aan de bekende weerman Piet Paulusma die in maart 2022 overleed.

Geen afwisseling mannelijk en vrouwelijke namen
De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband. Voor het eerst is dit seizoen de afwisseling tussen vrouwelijk en mannelijke namen losgelaten. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Zeer zware zomerstorm Poly
Afgelopen seizoen hadden we in Nederland maar één storm. Zomerstorm Poly raasde op 5 juli 2023 over ons land. Het was een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we met een code rood. De naam Poly stond niet op de namenlijst 2022-2023, maar Duitsland had dit lagedrukgebied al een naam gegeven. Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep nemen wij deze naam over.

Waarom krijgen stormen een naam
Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. De voortgang van de storm is daardoor gemakkelijker te volgen via de media, social media en online.