Dagelijks zomers warm

04-09-2023 JOURE – De meteorologische herfst is afgelopen week begonnen, maar het weer doet de komende tijd volop zomers aan. Op veel plaatsen is het tijdens de middaguren ronduit warm; vooral woensdag zijn in het zuiden zelfs tropische temperaturen mogelijk. Daarbij is er flink wat ruimte voor de zon en tot minimaal het weekend blijft het overal droog. ’s Nachts koelt het in eerste instantie nog wel lekker af.

Vanmiddag regionaal zomers
Zomerse temperaturen zien we later vanmiddag op grote schaal op de thermometers verschijnen. In het zuiden en zuidwesten is plaatselijk 27 graden mogelijk, elders lopen de maxima uiteen van 24 graden langs de noordkust en 26 graden in het midden en zuiden. Er steekt geleidelijk een matige zuidoostelijke wind op, kracht 3 tot 4, die met name in de zuidelijke helft soms wat vlagerig wordt.

Vannacht nauwelijks mist meer
Er staat een warme zomeravond op het programma met temperaturen rond zonsondergang nog omstreeks 23 graden. Heerlijk weer om buiten te zitten of een BBQ te houden! In de nacht koelt het flink af met minima tot 10 graden in het noordoosten van ons land. Elders koelt het af naar 12 tot 14 graden. De kans op mist is in tegenstelling tot de vorige nachten een stuk kleiner, omdat het redelijk blijft doorwaaien.

Dinsdag hogere temperaturen
Morgen doet het zomerweer er nog een schepje bovenop. De temperatuur stijgt naar 25 graden op de Waddeneilanden tot 29 graden in het zuiden van het land. Plaatselijk is zelfs een eerste dertiger niet uitgesloten. Dat is aanzienlijk hoger dan de 18 tot 21 graden die normaal is voor deze tijd van het jaar. Daarbij is het weerbeeld meest zonnig. Ondanks dat we al in september zitten, bedraagt de zonkracht nog altijd circa 5 en daarmee kan de huid binnen een minuut of 30 beginnen met verbranden. Met name tussen 12.00 en 16.00 uur. Dat is nog steeds iets om rekening mee te houden.

Warmste dag waarschijnlijk woensdag
Woensdag bereikt de warmste luchtsoort ons land en gaat de temperatuur nog wat verder omhoog. Tegen de middag is het op sommige plaatsen al 26-27 graden; ’s middags komen de maxima uit rond 28 graden vlak aan zee tot lokaal zelfs 31 graden in het zuiden en zuidwesten. Er trekken enkele velden met dunne sluierbewolking over, maar meestal schijnt de zon ongehinderd. De wind is zwak tot matig en waait uit een zuidoostelijke richting.

Woensdagavond blijft het opnieuw nog lange tijd warm, in de nacht naar donderdag koelt het af naar 14 tot 17 graden. Daarmee komt de temperatuur wat minder laag uit en kost het waarschijnlijk meer moeite om het in huis lekker te laten afkoelen na de warmte van overdag.

Donderdag en vrijdag meer wolken
Donderdagochtend gaat nog vrij zonnig van start, maar in de loop van de dag komen wat meer wolken opzetten vanuit het zuidwesten. Buien worden niet verwacht. Doordat de zon het iets moeilijker heeft komt de temperatuur zowel donderdagmiddag als vrijdag een fractie lager uit: het wordt 23-24 graden op de Wadden en 27 tot 29 graden in de zuidelijke provincies. Daarmee is het nog altijd op de meeste plaatsen zomers warm. De wind draait vrijdag tijdelijk naar een westelijke richting.

Weekend nog altijd warm
Komend weekend neemt het risico op een heel plaatselijke (onweers)bui toe, maar de zon blijft ook goede zaken doen. Voorlopig wordt de warmte nog niet verdreven en daarmee is het nog altijd zomers met maxima tussen 25 en 29 graden van noord naar zuid. In het zuiden is bij voldoende zonneschijn een tropische 30 graden mogelijk. Ook de nachten zijn duidelijk aan de zachte kant met minima rond of iets boven 15 graden.