Buien trekken over het land

30-08-2023 JOURE – Vandaag trekken vanuit het westen buien over het land. In de middag breekt de zon steeds beter door, maar de kans op buien blijft aanwezig. Ook vannacht en morgen is kans op een (onweers)bui. Vandaag en morgen wordt het een graad of 19. Vanaf vrijdag wordt het warmer en in het weekend is zelfs kans op fraai (na)zomerweer.

Vanochtend vanuit het westen buien
Een gebied met buien trekt van (zuid)west naar (noord)oost over het land. In Zeeland is het alweer droog en breekt de zon voorzichtig door. In het uiterste oosten en het noordoosten valt pas vanaf 10:00 uur regen. In de regen is het een graad of 13. In Zeeland is het kwik alweer gestegen naar 17 graden. De wind draait van zuidwest naar (noord)west en is zwak of matig. Aan zee kan de wind soms vrij krachtig zijn (5 Bft).

Vanmiddag meeste buien voor het oosten
Vanmiddag zijn de meeste buien voor de oostelijke helft van het land. In het westen breekt steeds beter de zon door. De opklaringen breiden gedurende de middag uit, maar er kunnen in de loop van de middag ook weer enkele losse buien ontstaan.

Tijdens zonnige momenten stijgt de temperatuur naar 18 of 19 graden. De westen- tot noordwestenwind is meest matig en wat vlagerig. Aan zee en op het IJsselmeer waait het vrij krachtig, 5 Bft.

Vanavond en vannacht lokaal buien met onweer
Vanavond komt hier en daar nog een bui voor. Dit zijn kortdurende buien, maar desondanks is er kans op onweer en mogelijk zelfs hagel. Halverwege de avond is het een graad of 14.

Vannacht zijn er opklaringen, maar trekken ook weer enkele buien vanaf de Noordzee over het land. De buien zijn als eerste voor de kustprovincies en vooral daar is ook kans op hagel en een klap onweer. De minima komen uit tussen 8 graden in het noordoosten en 13 graden langs de westkust.

Donderdag mix van buien en zon
Morgenochtend komen verspreid over het land enkele buien voor, lokaal met onweer. Ook is er ruimte voor de zon. Mogelijk wordt het in de zuidelijke provincies in de loop van de ochtend zelfs ronduit zonnig. Om 10:00 uur is het 13 tot 17 graden en er waait een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind.

Morgenmiddag zijn de meeste buien voor de noordelijke provincies. In de rest van het land zijn er zonnige perioden met vooral landinwaarts nog een lokale bui. Het wordt ongeveer 19 graden bij een overwegend matige wind uit het westen.

Morgenavond is het eerst op een laatste bui in het noordoosten na droog met opklaringen. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en in het zuidwesten volgt in de avond regen. In de nacht naar vrijdag kan vooral in de zuidelijke provincies enige tijd regen vallen. In de noordelijke helft van het land blijft het overwegend droog. De minima komen uit tussen 8 graden in Drenthe en Groningen en 14 graden in Zeeland.

Natte vrijdag, niet koud
Vrijdag wordt een dag met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. In de zuidelijke helft van het land is het waarschijnlijk aanmerkelijk natter dan in Noord-Nederland. In de noordelijke provincies kan zelfs de zon af en toe doorbreken. Ondanks het, op veruit de meeste plekken, bewolkte weerbeeld wordt het 20 of 21 graden. Dit is een hele gebruikelijk temperatuur voor begin september. De wind is zwak of hooguit matig van kracht en waait uit het zuiden.

Weekend nazomerweer na grijze start
Zaterdag start grijs met nevel, mist of lage bewolking. Mogelijk valt lokaal een beetje (mot)regen in de ochtend. Naarmate de dag vordert verdwijnt de kans op regen en breekt de zon door. Waarschijnlijk is het een stuk eerder zonnig in het noorden dan in het zuiden. Met weinig wind en maxima van 21 graden aan zee tot 24 graden in het zuidoosten voelt het zaterdagmiddag een beetje (na)zomerachtig aan.

Ook zondag is het warm voor begin september met maxima van 21 graden op de Waddeneilanden tot regionaal 25 graden in Brabant en Limburg. Het belooft een droge dag te worden met een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind en een mix van wolken en zon.

De dagen daarna blijft het nog even zacht voor de tijd van het jaar met maxima (ruim) boven 20 graden. Maandag blijft het waarschijnlijk droog. De dagen daarna is de kans op regen wat groter, maar heel nat weer wordt het zeer waarschijnlijk niet.