Sint Nyk maakt zich op voor grootste praalwagenevenement van Noord Nederland

29-08-2023 SINT NICOLAASGA – Op de eerste donderdag van september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Allegorische Optocht plaats. Op 7 september 2023 zal het evenement alweer voor de 71e keer van start gaan in het centrum van Sint Nicolaasga. Sint Nyk, zoals het dorp in de volksmond wordt genoemd, zal dan veranderen in een bruisende, kleurrijke wereld, waarin alle fantasie en creativiteit van de inwoners tot leven komt. Dit zal worden begeleid door de klanken van muziekkorpsen en showbands.

De rijdende pronkstukken zijn door de verschillende buurten en scholen zelf gebouwd. Door het grote enthousiasme van de deelnemers is deze Allegorische Optocht uitgegroeid tot het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland. Alle wagens worden officieel door een jury beoordeeld op onder andere vormgeving, kleurgebruik en verlichting, maar ook de figuratie wordt meegerekend. Het publiek stemt op de mooiste grote en kleine wagen om de publieksprijs te bepalen. Dit jaar zullen er 13 grote wagens en 9 kleine wagens meedingen om de prijzen. De kleine wagens worden door de jeugd zelf gebouwd.

De optocht wordt tweemaal verreden langs een afgesloten route. ’s Ochtends is de start om 10.00 uur en ’s avonds om 20.30 uur. In de avond speelt de verlichting van de wagens ook een belangrijke rol bij de praalwagens. ’s Ochtends kost een kaartje € 7,00 en ’s avonds € 10,00. Kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis meegenieten van dit spektakel.

De optocht wordt begeleid door een aantal muziekkorpsen. ’s Ochtends zullen MPB Euphonia uit Wommels en malletband Oranje uit Bolsward de optocht van een muzikaal intermezzo voorzien. ’s Avonds zal malletband Oranje opnieuw zijn klanken laten horen, aangevuld met Pasveer uit Leeuwarden, Jubal uit Zwolle en Advendo uit Sneek. Voorafgaand aan de avondoptocht zullen de Heegemer Dekdweilers het publiek opwarmen.

Meer informatie op www.allegorischeoptocht.nl.