Zon, wolken en een enkele bui

28-08-2023 JOURE – Vandaag en morgen is het vaak droog met een mix van wolken en zon. Ook komt het verspreid over het land tot een paar buien. De maxima liggen rond 20 graden. Woensdag en donderdag staan wat meer buien op het programma. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur omhoog.

Vanmiddag stapelwolken, zon en een bui
Vanmiddag is er in het hele land een mix van stapelwolken, zon en enkele buien. In Zuid-Nederland is een lokale klap onweer nier helemaal uitgesloten, maar verder gaat het om gewone regenbuien. Het grootste deel van de middag verloopt droog. Tijdens zonnige momenten stijgt het kwik naar 20 of 21 graden. De wind is zwak tot matig en waait vanmiddag overal uit het noordwesten.

Vanavond en vannacht opklaringen, later regionaal mist
Vanavond verdwijnen de buien en klaart het steeds meer op. De zon gaat iets na 20:30 uur onder en later in de avond valt de wind weg. Vannacht zijn er brede opklaringen en koelt het af naar een graad of 10. Landinwaarts is kans op mist. Aan zee neemt later vannacht de kans op een bui weer toe.

Dinsdag weinig wind en lokaal een bui
Morgenochtend lost eventueel aanwezige mist geleidelijk op en zijn er zonnige perioden. In de kustprovincies is kans op een enkele lichte regenbui. Halverwege de ochtend is het ongeveer 14 graden. Het waait nauwelijks.

Morgenmiddag is er een afwisseling van wolkenvelden en zon. Er waait een zwakke, aan zee matige, westenwind en in de loop van de dag ontstaan verspreid over het land buien. Op veel plaatsen is het het grootste deel van de tijd droog. De maximumtemperatuur komt uit op 20 graden.

Morgenavond neemt de buienkans weer af en zijn er tijdelijk brede opklaringen. In de nacht naar woensdag trekt vanuit het westen een buiengebied over het land. De minima komen uit tussen 10 en 14 graden.

Woensdag eerst buien, dan zon
Woensdag wordt een dag met van tijd tot tijd buien, vooral in de ochtend is lokaal ook kans op onweer en hagel. In de loop van de middag neemt vanuit het westen het aantal buien af en kan de zon nog even goed doorbreken. Het wordt 19 of 20 graden. De wind is meestal matig van kracht en waait eerst uit het zuidwesten en later uit het westen.

Donderdag enkele buien
Ook op donderdag wordt het 19 of 20 graden bij een matige wind uit het (zuid)westen. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden, af en toe zon en een aantal buien.

Vanaf vrijdag warmer
Op vrijdag heeft de zon het moeilijk en kan er soms regen vallen. Wel wordt er zachte lucht aangevoerd. Ondanks het vrij bewolkte weerbeeld stijgt het kwik naar 21 tot 23 graden. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 20 graden zijn gebruikelijk begin september.

In het weekend is er meer ruimte voor de zon en wordt het nog wat warmer. In het zuiden en oosten van het land kan het regionaal zomers warm worden met 25 of 26 graden. In de kustprovincies komt het kwik waarschijnlijk rond 23 graden uit. Op zaterdag is kans op een enkele bui, zondag lijkt een geheel droge dag te worden.

De dagen daarna neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Zowel rustig nazomerweer als een meer wisselvallig weertype met een westenwind behoren tot de mogelijkheden.