Grijs begin met later kans op buien

25-08-2023 JOURE – Vandaag beginnen we de dag regionaal met wat mist. Overdag komen enkele buien voor. Vooral in het oosten kunnen de buien pittig uitpakken met kans op onweer. Het wordt 20 tot 25 graden. Komende dagen blijven we te maken hebben met licht wisselvallig zomerweer met dagelijks kans op enkele buien. De temperaturen dalen in het weekend naar 19 tot 22 graden.

Vanochtend zuidoosten stevige (onweers)buien
De dag begint vrij grijs met in grote delen van het land flink wat bewolking en regionaal komt ook mist voor. Vooral in het zuiden kan de mist plaatselijk vrij hardnekkig zijn. In de loop van de ochtend verdwijnt de mist, maar ook dan komt de zon er moeilijk aan te pas. Slechts sporadisch breekt de zon door en richting het einde van de ochtend ligt de temperatuur tussen 19 en 22 graden. In het zuidoosten komen bovendien enkele stevige regen- en onweersbuien voor. Plaatselijk kunnen de buien stevig uitpakken met veel neerslag in korte tijd en mogelijk ook wat hagel.

Vanmiddag oostelijke helft kans op pittige buien
Ook deze middag is er vrij veel bewolking aanwezig, maar verspreid over het land zitten er enkele gaten in het wolkendek. De wind draait naar het noordwesten en is zwak tot matig van kracht, 2-3 Bft. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 20 graden in het noordwesten tot lokaal nog 25 graden in Limburg. In de loop van de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft enkele buien. Plaatselijk kunnen de buien stevig uitpakken met onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. In de kustgebieden blijft het hoogstwaarschijnlijk gewoon droog.

Vanavond en vannacht brede opklaringen
De buien zijn inmiddels Duitsland ingetrokken en er volgt een grotendeels droge avond en nacht. Vanuit het westen breiden opklaringen zich uit over het land en dit zorgt ervoor dat de nacht een stuk frisser verloopt dan afgelopen nacht. De minima komen uit tussen 11 en 14 graden. In de loop van de nacht kunnen vooral in het oosten wat ondiepe mistbanken ontstaan. Plaatselijk is een enkele bui niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.

Morgen mix van zon, wolken en buien
Zaterdagochtend zijn vooral in de kustgebieden enkele buien mogelijk. In de middag zijn de buien juist bestemd voor het binnenland. Plaatselijk is bij deze buien een klap onweer niet uitgesloten, maar echt pittig zullen de buien niet zijn. Er zijn ook veel droge momenten waarbij de zon schijnt. Dan is het meteen prima weer om bijvoorbeeld lekker in de tuin te werken. De temperatuur valt wel iets lager uit dan voorgaande dagen. Bij een meest matige wind uit westelijke richtingen wordt het 19 tot 22 graden. In de avond verdwijnen de meeste buien en ook de nacht naar zondag verloopt op de meeste plaatsen droog met enkele opklaringen.

Zondag herhaling van zaterdag
Op de tweede dag van het weekend krijgen we te maken met een mix van wolken, zon en enkele buien. Wederom zijn de meeste buien in de ochtend weggelegd voor de kustgebieden, terwijl het binnenland vooral in de middag rekening moet houden met enkele regen- of onweersbuien. In de loop van de middag breiden opklaringen zich oostwaarts uit over het land. Vooral in de avonduren kan er nog flink van de zon worden genoten. Overdag wordt het wederom 19 tot 22 graden. Al met al vrij gebruikelijke waarden voor eind augustus. De wind is matig van kracht en komt uit het westen, 3-4 Bft.

Maandag licht wisselvallig weertype houdt aan
We trappen de nieuwe week af met een vergelijkbaar weerbeeld als waar we in het weekend mee te maken krijgen. Verspreid over het land komen enkele buien voor, maar tussendoor zijn er ook flink wat droge en zonnige momenten. De temperatuur blijft in bijna heel het land schommelen rond een graad of 20.

Hierna mogelijk weer oplopende temperaturen
Door een doorstaande westen- tot zuidwestenwind blijven we gevoelig voor enkele buien die vanaf de Noordzee worden aangevoerd. Veel stellen de buien niet voor en de droge momenten zullen dan ook overheersen. Met maxima rond 20 graden is het tijdens zonnige dagdelen dan heerlijk weer om buiten iets actiefs te ondernemen. In de tweede helft van de week loopt de temperatuur mogelijk weer wat op, maar van volop zomerse temperaturen lijkt op lange termijn geen sprake.