It Fryske Gea – Vacature teamleider educatie

22-08-2023 JOURE – Voel jij je thuis in (natuur)educatie en wil je zo veel mogelijk mensen laten ervaren wat de Friese natuur, het landschap en ons erfgoed te bieden heeft? De werkorganisatie van It Fryske Gea zoekt een teamleider Educatie (37 uur) die sociaal, doelmatig en ondernemend is en daarbij integrale afwegingen kan maken in een complex werkveld. Als jij graag de samenwerking zoekt met je eigen team, met andere collega’s, met vrijwilligers en met andere organisaties dan ben je wellicht onze nieuwe collega!

Wat ga je doen?
In het Meerjarenbeleidsplan 2023-2027 van It Fryske Gea vormt het delen van natuur, landschap en cultuur historisch erfgoed een van de hoofddoelen. In recent vastgesteld Educatiebeleid staan de belangrijkste doelstellingen uitgewerkt. Educatie is voor onze vereniging een van de middelen om de ruim 30.000 leden te behouden én nieuwe leden te werven, maar ook om draagvlak voor natuur, landschap en cultureel historisch erfgoed te vormen. Jij bewaakt die doelstellingen en bent sparringpartner voor de vijf teamleden en voor je afdelingshoofd om het hoogst haalbare te bereiken. Je initieert samen met je team projecten binnen je werkveld en voert deze projectmatig met hen uit. Naast de ontwikkeling van nieuw aanbod zorg je ook voor continuïteit en kwaliteit van bestaand aanbod en maak je keuzes om afscheid te nemen van wat niet meer werkt.

Als teamleider Educatie vertegenwoordig je It Fryske Gea in externe contacten en zoek je afstemming met collega’s en teams bij zowel nieuwe ontwikkelingen als in het dagelijks werk. Je bent gericht op een gezonde exploitatie van een breed educatieaanbod voor jong en oud(er) verspreid over Fryslân. Je geeft leiding aan een taakvolwassen team van medewerkers, gedeeltelijk extern gefinancierd. Nationaal Park De Alde Feanen (dat toewerkt naar een NP Nieuwe Stijl) en de twee gemeenten zijn opdrachtgever, maar ook samenwerkingspartner. Ook bouw en onderhoud je goede relaties in andere samenwerkingsverbanden waarin educatie van belang is. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van onze bestaande bezoekerscentra en creëert kansen in bezoekerscentra van samenwerkingsorganisaties.

Tot slot vorm je de realistische inspiratiebron bij de ontwikkeling van een nieuw(e vorm voor een) bezoekerscentrum in of nabij Earnewâld zodat alle functies binnen je team ‘goed onderdak’ krijgen. Je neemt daarvoor een belangrijke rol in, in een integraal projectteam van de organisatie.

Wie ben jij?
Je bent een expert in onderwijs en/of educatie. Die kennis combineer je graag met je ondernemende karakter. Je begroting en verantwoording is in orde en je zorgt voor een gezonde exploitatie. Je bent tactisch in samenwerkingen en een inspiratiebron en baken voor collega’s en vrijwilligers. Je wilt je committeren aan de missie van It Fryske Gea, draait met passie projecten in je eigen werkveld en presenteert jezelf en It Fryske Gea moeiteloos in gesproken woord en op schrift.

Wat vragen wij?

 • HBO werk- en denkniveau
 • Een brede kennis en minimaal tien jaar werkervaring op het gebied van (natuur)educatie
 • Aantoonbare leidinggevende ervaring
 • Kennis van en inzicht in de doelgroepen kinderen, gezinnen met jonge kinderen en 55+ers
 • Je beheerst het Fries (en als dat alleen passief is, ben je bereid het te leren spreken).

Daarnaast herken je jezelf in de volgende competenties en vaardigheden:

 • Coachend leiderschap
 • Beïnvloedende vaardigheden
 • Strategisch denken
 • Communicatieve vaardigheden
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgericht
 • Zelfstandigheid
 • Commercieel

Wat bieden wij je?
It Fryske Gea is met 72 medewerkers en bijna 21.000 ha grond één van de grotere landschapsorganisaties van Nederland. Medewerkers voelen zich verbonden met hun werk en met elkaar. Je bent teamleider van het team Educatie in de afdeling Communicatie die aangestuurd wordt door het hoofd Communicatie vanuit het hoofdkantoor in Olterterp. Er is een informele werksfeer met korte lijnen naar alle organisatieonderdelen. Jij werkt met je team vanuit Earnewâld, maar door de vele (in- en externe) samenwerkingen en bezoekerscentra ben je met regelmaat op pad.

De functie van teamleider Educatie is ingeschaald in functieschaal 7 met een doorloop van € 3.725,- tot maximaal € 5.090,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 37 uur per week.  Inschaling gebeurt op basis van relevante werkervaring. De cao Bos en Natuur, ondernemingsdeel De Landschappen is van toepassing en kan worden ingekeken via www.vbne.nl. Mede door de opbouw van ADV-uren heb je jaarlijks 44 verlofdagen te besteden (bij een fulltime dienstverband).

Het betreft eerst een arbeidsovereenkomst van een jaar, waarna bij tevredenheid van beide partijen de aanstelling wordt omgezet naar een vast dienstverband.

Over It Fryske Gea
It Fryske Gea is de provinciale landschapsorganisatie in Fryslân en werkt dagelijks aan ontwikkeling, bescherming en beheer van natuur, landschap en cultuur historisch erfgoed. Onze organisatie werkt vanuit de kernwaarden flexibiliteit, leergierigheid en samenwerking. De vereniging beheert meer dan 65 gebieden met een totale oppervlakte van ongeveer 21.000 hectare verspreid over de provincie Fryslân. Het hoofdkantoor is gevestigd in Olterterp. De natuurterreinen zijn verdeeld over vier districten met ieder een eigen districtskantoor (en een daarvan in Earnewâld). De vereniging telt ruim 30.000 leden en er werken 72 medewerkers en zo’n 350 vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op onze website.

Procedure
Ben je enthousiast over deze vacature? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. Stuur je motivatie en cv uiterlijk 13 september a.s. naar sollicitatie@itfryskegea.nl o.v.v. teamleider Educatie.

Overweeg je om te solliciteren, maar wil je toch nog iets meer weten, neem vanaf 4 september gerust contact op met Joske Kluvers (Hoofd Communicatie) via 06-29433264 of stuur een mail naar hr@itfryskegea.nl.

De eerste gespreksronde staat gepland op 21 september a.s.. De tweede gespreksronde staat gepland op 26 september a.s. Het aanstellingsgesprek staat gepland op 28 september a.s. In het kader van ons integriteitsbeleid vragen wij een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG).