Zomerse dagen met donderdag kan op onweer

21-08-2023 JOURE – De zon schijnt vandaag op veel plaatsen uitbundig en het wordt 23 tot 28 graden. Ook dinsdag en woensdag is het zonnig zomerweer met maxima tussen 24 en 28 graden. Donderdag neemt de kans op buien toe en wordt de echte warmte verdreven. Komend weekend komt de middagtemperatuur een stuk lager uit.

Vanochtend zonnige ochtend
Het is overal droog en de zon schijnt op veel plaatsen uitbundig, alleen in het zuidoosten komen aanvankelijk ook wolkenvelden voor. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zonnig en warm, hoge zonkracht
De zon schijnt flink en de temperatuur stijgt naar 23 of 24 graden langs de stranden tot 28 graden in Limburg. In Utrecht, Gelderland, Overijssel en Drenthe wordt het 26 of 27 graden. Naast veel zonneschijn krijgt het binnenland ook met vriendelijke stapelwolken te maken. De combinatie van zon, weinig wind en zomerse temperaturen maken het heerlijk weer om naar een zwembad of recreatieplas te gaan. Smeer je wel goed in, want een onbeschermde huid kan tussen 12:00 en 15:00 uur al binnen 15-30 minuten verbranden.

Vanavond aangename zomeravond
De stapelwolken in het binnenland lossen geleidelijk op en de zon schijnt deze avond nog enige tijd. Het waait nauwelijks en het blijft het nog geruime tijd warm: om 20:00 uur is het 20 tot 24 graden. Later op de avond drijven vanaf de Noordzee wolkenvelden het land binnen. Tijdens de nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Bij weinig wind koelt het af naar 13 tot 17 graden met de hoogste waarden langs de kust. In het noorden en westen kan mist ontstaan.

Morgenochtend lokaal eerst mist, later veel zon
Plaatselijk kan de dag mistig van start gaan, maar al snel lost de aanwezige mist op en volgt een zonnige ochtend. Regionaal komen ook wolkenvelden voor. De zon warmt de lucht geleidelijk op en halverwege de ochtend is het op de meeste plaatsen 18 of 19 graden. Het is hiermee heerlijk weer voor een ochtendwandeling.

Morgenmiddag zonnig en zomers
De zon schijnt op veel plaatsen en op grote schaal wordt het 24 tot 28 graden met de hoogste middagwaarden in Limburg. In het uiterste noordwesten en op de Wadden is het met maximaal 22 graden minder warm. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind. In de loop van de middag krijgt het uiterste noordwesten mogelijk met meer bewolking te maken.

Morgenavond heldere avond
Het is overal droog en er kan nog enige tijd genoten worden van de zon. Tijdens de nacht naar woensdag kan vooral in het noorden en noordoosten mist ontstaan. Bij weinig wind daalt de temperatuur naar gemiddeld 13 graden.

Woensdag wederom zomers en rustig
Regionaal gaat de dag mistig van start. Na het oplossen van de mist staat wederom een mooie zomerdag op het programma met een afwisseling van wolken en zonnige perioden. Naast stapelwolken komt ook sluierbewolking voor en uit dikkere bewolking kan een lokale bui vallen. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Bij een zwakke tot matige westenwind stijgt het kwik naar 24 tot 28 graden. Op de Wadden wordt het maximaal 23 graden.

Donderdag zonnige start, later onweersbuien
De dag gaat zonnig en droog van start. Het wordt broeierig warm met maxima tussen 23 tot 27 graden en een hoge luchtvochtigheid, maar gedurende de dag verdrijven regen- en onweersbuien de hitte. Het is momenteel nog onzeker waar de buien vallen.

Daarna wisselvallig en koeler
De wind draait naar noordwestelijke richtingen, waardoor koelere lucht naar ons land wordt geblazen. Vrijdag is het met 21 tot 25 graden nog vrij warm, maar na vrijdag komt de temperatuur met 20 tot 22 graden aanmerkelijk lager uit. Desondanks zijn dit vrij gebruikelijke maxima voor deze tijd van het jaar. Tijdens de nachten is het gemiddeld zo’n 13 graden.