Eerst grijs, in de middag tot wel 29 graden

18-08-2023 JOURE – Vooral in het noordoosten kan de dag hardnekkig grijs van start gaan door aanwezigheid van laaghangende bewolking. In de loop van de ochtend lost de laaghangende bewolking op en wisselen wolken en zon elkaar af. Hierbij blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen. Halverwege de ochtend is het op veel plaatsen 18 of 19 graden en hiermee is het prima weer voor een ochtendwandeling.

Vanmiddag hoge maxima
De wind uit oostelijke richting blaast warme lucht vanuit Oost-Europa ons land binnen. De temperatuur stijgt hierdoor op grote schaal naar 26 tot 29 graden met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten. In het Waddengebied wordt het met 23 of 24 graden minder warm, maar is het wel aangenaam. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar daarbij af. Uit dikkere bewolking kan lokaal een lichte bui vallen, maar meestal blijft het droog.

Vanavond toenemende kans op (onweers)buien, warme nacht
Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en aanvankelijk is het droog. Gedurende de avond neemt de bewolking toe en kan in het zuidwesten een regen- en onweersbui vallen. Tijdens de nacht naar zaterdag krijgt vooral het westen met regen- en onweersbuien te maken. Onder de bewolking koelt het niet verder af dan 19 tot 21 graden. Wanneer de minimumtemperatuur niet onder 20 graden komt kunnen we spreken van een tropennacht.

Zaterdag broeierig en enkele (onweers)buien, later opklaringen
Tijdens de ochtenduren komen op meerdere plaatsen regen- en onweersbuien voor, maar in de loop van de middag trekken de buien oostwaarts weg en neemt de buienactiviteit af. Vanuit het westen klaart het breed op. De maxima liggen tussen 24 graden in het noordwesten en 28 graden in het zuidoosten en oosten. In Utrecht, Gelderland en delen van Overijssel wordt het 26 of 27 graden. De veelal matige wind komt uit zuidelijke richtingen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het zeer broeierig aan.

Zondag prachtige zomerdag
Het wordt een prachtige zomerdag met zomerse temperaturen en veel zonneschijn. Alleen in het uiterste zuidoosten is meer bewolking aanwezig en kan een enkele bui vallen. Het wordt 24 of 25 graden langs de stranden tot lokaal 29 graden in het oosten en zuidoosten. Op de Waddeneilanden is het met 23 graden wederom iets minder warm. Smeer je goed in, want een onbeschermde huid kan binnen 15-30 minuten verbranden.

Volgende week eerste dagen warm en zonnig, later lagere maxima
Na zondag blijft de zon het weerbeeld bepalen. Waarschijnlijk is het tot en met woensdag warm met maxima veelal tussen 25 en lokaal zelfs 30 graden. Na woensdag wordt de verwachting een stuk onzekerder, maar vooralsnog lijkt het erop dat de temperatuur vanaf dan een sterke daling in zet.