Vrij warme maandag

14-08-2023 JOURE – Er staat ons een zomerse week te wachten. Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af en wordt het 25 tot 28 graden. Dinsdag en woensdag liggen de maxima tussen 21 en 26 graden met daarbij flink wat zon, vooral in de kustprovincies. Later in de week zet de temperatuur een stijgende trend in en komen tropische temperaturen in zicht.

Vanochtend wolken en zon
Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidoostelijke richtingen. In het noordwesten komt een plaatselijke bui voor, elders blijft het droog.

Vanmiddag vrij warm
Het is overal droog met een afwisseling van wolken en flinke zonnige perioden. Naast stapelwolken komen regionaal ook sluierwolken voor, maar hier heeft de zon vrij weinig last van. Het wordt zomers warm met maxima van 25 graden in het noorden en noordwesten tot 28 graden in delen van Noord-Brabant en Limburg. In Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel komt het kwik op zo’n 26 graden uit. Er staat weinig wind. Met deze weersomstandigheden is het prima weer om wat te ondernemen. De westkust krijgt mogelijk met een wind van zee te maken.

Vanavond zuidoosten enkele (onweers)bui
De zon schijnt vanavond eerst nog, maar in de loop van de avond drijven steeds meer wolkenvelden vanuit het zuiden het land binnen. In Limburg kan later mogelijk een (onweers)bui vallen, elders blijft het droog. Komende nacht komt in het zuidoosten en oosten een enkele bui voor, mogelijk met onweer. Bij weinig wind daalt de temperatuur naar zo’n 16 graden.

Morgenochtend flink wat zon
In het uiterste noordoosten valt tijdens de vroege ochtenduren mogelijk nog een enkele bui, maar al snel wordt het overal droog. De zon schijnt op veel plaatsen flink bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. Aan de noordwestkust waait het af en toe vrij krachtig.

Morgenmiddag meeste zon in de kustprovincies
Er is veel ruimte voor de zon. Tijdens de eerste helft van de middag heeft de oostelijke helft eerst nog met bewolking te maken, maar gedurende de middag trekt de bewolking naar Duitsland weg en schijnt de zon overal flink. Uit de dikkere bewolking kan een beetje regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. De temperatuur stijgt op grote schaal naar 23 tot 26 graden. Langs de stranden wordt het met maximaal 21 of 22 graden iets minder warm. Er waait een matige zuidwestenwind. Heb je buitenplannen? Smeer je dan goed in, want een onbeschermde huid kan binnen 15 tot 30 minuten verbranden.

Morgenavond vrij zonnige avond
De zon schijnt nog enige tijd. Gedurende de avond krijgen de zuidelijke provincies met sluierwolken te maken. Tijdens de nacht naar dinsdag is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. Het koelt af naar 11 tot 16 graden met de hoogste waarden in Zeeland en Limburg.

Woensdag zon en stapelwolken
Er verandert vrij weinig aan het weerbeeld ten opzichte van dinsdag: stapelwolken en zonnige perioden wisselen elkaar af en landinwaarts kan een enkele bui vallen. De meeste zon is weggelegd voor de kustprovincies. Op grote schaal wordt het 23 tot 26 graden. Op de Waddeneilanden komt het kwik met maximaal 21 of 22 graden wat lager uit. De wind draait naar noordelijke richtingen en is zwak tot matig.

Donderdag op de meeste plaatsen droog
Er staat wederom een prima zomerdag op het programma. De wind draait naar het noordoosten en de temperatuur stijgt naar 23 tot 26 graden. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af en in het zuidoosten kan een enkele bui vallen.

Daarna oplopende temperaturen
De wind uit oostelijke richtingen blaast warme lucht vanuit Oost-Europa naar onze omgeving. Vrijdag wordt het op veel plaatsen 25 tot 29 graden en zaterdag kan het lokaal 30 graden worden. De grootste kans op tropische temperaturen is dan weggelegd voor het zuidoosten. Momenteel is de kans op 30 graden (of meer) in het zuidoosten meer dan 50 procent. Wel is, vooral zaterdag, de luchtvochtigheid zeer hoog. Hierdoor voelt het zeer broeierig aan. Zondag wordt de verwachting in temperatuur een stuk onzekerder. Mogelijk wordt de ergste hitte zaterdagavond al verdreven, dit gaat dan gepaard met regen- en onweersbuien.