Aangenaam zomerweer

11-08-2023 JOURE – Er staat vandaag een aangename zomerdag op het programma. Er is veel ruimte voor de zon en met 25 tot 28 graden wordt het zomers warm. Vanavond neemt de bewolking toe en komende nacht en morgenochtend krijgen we met pittige buien te maken. In de middag wordt het overal weer droger. Ook de rest van het weekend verloopt overwegend droog bij maxima die uitkomen tussen 20 en 25 graden.

Vanochtend veel ruimte voor de zon
Het is een schitterende ochtend om er lekker op uit te gaan. Strakblauwe luchten is wat je buiten overal aantreft en de temperatuur loopt snel op. Halverwege de ochtend is het in heel het land al ruim boven de 20 graden. In de loop van de ochtend ontstaan vooral in de westelijke helft al enkele stapelwolken. Het blijft overal droog.

Vanmiddag zomerse omstandigheden
Deze middag ontstaan verspreid over het land stapelwolken, maar tussendoor is veel ruimte voor de zon. Het is inmiddels alweer een tijdje geleden maar op uitgebreide schaal wordt het vanmiddag zomers warm in ons land. Landinwaarts liggen de maxima veelal tussen 25 en 28 graden. Plaatselijk kan het in Limburg zelfs 29 graden worden. Alleen vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het met 23 of 24 graden net niet zomers warm. De wind is veelal matig en komt uit het zuidwesten, 3-4 Bft. Tegen het einde van de middag kan in het oosten mogelijk een plaatselijke (onweers)bui tot ontwikkeling komen. Op verreweg de meeste plekken blijft het gewoon droog. Al met al een perfecte middag om er lekker op uit te gaan of jouw weekend af te trappen op het terras.

Vanavond en vannacht toenemende bewolking en buien
Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking steeds meer toe en dit gaat gepaard met enkele pittige buien die in de nacht over ons land gaan trekken. Af en toe kan het flink doorplenzen en plaatselijk is ook wat onweer mogelijk. Het is zeker niet fris met minima die uitkomen tussen 16 en 19 graden. De wind is veelal zwak tot matig en komt uit zuidelijke richtingen.

Morgen eerst buien, later zon
Ook in de ochtend hebben we nog met deze buien te maken. De buien trekken in de loop van de ochtend verder noordoostwaarts over het land. Vooral in het oosten kan het af en toe nog stevig doorplenzen en komt mogelijk ook wat onweer voor. In het westen wordt het als eerste droog en aan het begin van de middag is het in bijna heel het land alweer droog. Er volgt een vrij rustige zomermiddag met veel ruimte voor de zon. Het wordt uiteindelijk 21 tot 24 graden bij een meest matige wind uit het zuidwesten.

Zondag rustige zomerdag
Op de tweede dag van het weekend staat er een rustige zomerdag op het programma. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van wolken en flink zonnige perioden. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar verreweg de meeste plaatsen houden het droog. Aan de temperatuur verandert weinig ten opzichte van zaterdag. Het wordt 20 tot 24 graden. Kortom: een perfecte dag om lekker in de tuin te werken of buiten iets actiefs te ondernemen.

Maandag weinig verandering
Ook maandag verandert er vooralsnog weinig. Het is overwegend droog met een mix van wolken en zon. De temperatuur valt wel iets hoger uit. Het wordt 22 tot 26 graden. Daarmee is het een fractie warmer dan de gebruikelijke 20 tot 25 graden voor halverwege augustus.

Hierna volop zomerweer op komst?
Voor liefhebbers van warm zomerweer is er hoop. De dagen daarna loopt de temperatuur mogelijk verder op. Met een oostenwind wordt namelijk warmere lucht naar ons land aangevoerd en op uitgebreide schaal kan het dan weer zomers warm worden. Zelfs tropische temperaturen zijn richting volgend weekend niet uitgesloten, al is dat natuurlijk nog wel ver weg.