Mestafzettarieven zijn dit jaar fors gestegen

05-08-2023 JOURE – De afzetprijzen voor mest op de vrije markt zijn dit jaar fors gestegen. De tarieven voor de afzet van varkensmest liggen in het zuiden en oosten bijna overal boven de 22 euro per ton. De afzet van rundveedrijfmest ligt in het oosten van Nederland rond de 20 euro per ton en in het zuiden nog wat hoger. Vergeleken met vorig jaar liggen de afzettarieven voor varkensmest circa 5 euro per ton hoger en de afzet van rundveedrijfmest is tot 7 euro per ton duurder.

De hoge afzettarieven wordt verklaard door een combinatie van ontwikkelingen. De omstandigheden om mest uit te rijden waren dit voorjaar niet erg gunstig. De kosten voor transport zijn door hogere brandstof- en personeelskosten gestegen. De prijs voor kunstmest is en stuk lager dan in 2022. Daarnaast is de plaatsingsruimte afgenomen als gevolg van de nieuwe derogatievoorwaarden.