Onderzoek – alcoholgebruik van Nederlanders achter het stuur

21-07-2023 JOURE – Ruim een kwart van de Nederlanders drinkt wel eens alcohol wanneer hij of zij nog moet autorijden. Er is zelfs een opvallend aantal (1 op de 10) die gemiddeld meer drinkt dan de toegestane twee drankjes. Dat komt naar voren uit een onderzoek van MarketResponse* in opdracht van Univé onder 1.011 respondenten.

Associatie met gezelligheid
Dat men alcohol drinkt terwijl er nog gereden moet worden, heeft verschillende redenen. De ‘gezelligheid’ van alcohol  is hierbij de grootste reden (45%). Ook denkt een groot deel (39%) dat het nuttigen van een of twee drankjes geen invloed heeft op zijn of haar rijgedrag.

De risicoperceptie rondom alcohol in het verkeer blijkt dus laag te liggen. Dit wordt bevestigd door andere conclusies uit het onderzoek: bijna een op de drie Nederlanders zegt dat het risico bij het drinken van een of twee drankjes niet zo groot is. 18-34 jarigen geven significant vaker aan dat rijden onder invloed van alcohol normaal is in hun omgeving (bij vrienden en familie). Dit geldt overigens ook voor samenwonenden met kinderen. Zeven procent van de respondenten zegt zelfs dat alcohol helemaal geen invloed heeft op zijn of haar rijgedrag.

Uit een recent onderzoek van KWF blijkt ook dat een groot deel van de Nederlanders alcohol associeert met gezelligheid (54%) en ontspanning (39%), vooruitzichten die we dus niet graag loslaten.

Wel of geen alcohol
Maar wanneer maken we de keuze om geen alcohol te drinken? 71% zegt sowieso niet te drinken als er kinderen meerijden. Ook de rijafstand is voor 57% een bepalende factor bij de keuze voor het wel of niet drinken van alcoholhoudende drankjes. Daarbij zegt een kwart van de respondenten op het platteland sneller geneigd te zijn te drinken met alcohol ten opzichte van de stad. Een op de vijf Nederlanders die nog achter het stuur moeten, laat zich toch wel eens overhalen nog een extra drankje te drinken. Jongeren geven aan dit sneller te doen dan ouderen.

Zorgen over alcoholgebruik
Een kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het alcoholgebruik van naasten in het verkeer. Met name mensen die zelf een ongeluk hebben gehad waar alcohol in het spel was of iemand kennen die dit is overkomen, maken zich vaker zorgen om hun omgeving. Toch lijkt dit ons niet altijd te weerhouden om bij iemand in de auto te stappen die gedronken heeft. Een op de zes Nederlanders zegt dit gewoon te doen, ook als diegene weet dat de bestuurder teveel gedronken heeft.