28.000 meldingen van overlast door alcohol en drugs in eerste halfjaar

18-07-223 JOURE – De politie heeft over de hele eerste helft van dit jaar dik 6% meer meldingen van alcohol- en drugsgerelateerde overlast gekregen dan in de eerste zes maanden van vorig jaar: ruim 28.000 in totaal.

In bijna alle provincies is het aantal meldingen van overlast door drank en drugs toegenomen, alleen Limburg kent een daling van 4%. Op gemeenteniveau valt juist op dat het niet alleen de dichtstbevolkte steden zijn waar veel overlast wordt gemeld.

Waar die opmerkelijke stijging vandaan komt, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen: “We registreren niet onder welke omstandigheden die meldingen worden gedaan.” Het weer lijkt in elk geval te hebben meegeholpen. Dit jaar waren er bijna twee keer zo veel zomerse dagen als normaal. Die dagen viel er bovendien geen noemenswaardige neerslag. Warmer en droger weer betekent dat er meer mensen buiten zijn die overlast kunnen veroorzaken, en meer mensen die iets als overlast kunnen ervaren.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ziet dat alcohol ook nog altijd een negatieve hoofdrol opeist, “ook omdat er nou eenmaal veel meer mensen alcohol gebruiken dan drugs.” Van Dalen wijst erop dat het huidige alcoholgebruik op hetzelfde niveau ligt als toen het Nationaal Preventieakkoord gesloten werd.

“De problemen onder jongeren en jongvolwassenen gaan absoluut nog niet de goede kant op.” De goede voornemens uit het Nationaal Preventieakkoord, die tot gevolg moeten hebben dat driekwart van alle jongeren in 2040 nog geen druppel gedronken heeft, en dat het alcoholgebruik onder minderjarigen naar nul gaat, hebben tot nu toe ook geen effect.

De gevolgen daarvan zie je niet alleen terug in de overlastcijfers, meent Van Dalen, maar ook in het aantal mensen dat met een slok op op de spoedeisende hulp belandt.