Orgelconcert Langweer

16-07-2023 LANGWEER – Sinds de restauratie in 1967 organiseert de Orgelcommissie Langweer jaarlijks in de zomermaanden een viertal orgelconcerten in de prachtige Langweerder Dorpskerk. Er worden goede vak-organisten uitgenodigd om muziek ten gehore te brengen, passend bij het mooie Van Dam orgel uit 1784, dat wordt geroemd om zijn bijzonder klank.

Over het orgel
Het orgel in de kerk van Langweer werd in de jaren 1780-1784 door Lammert van Dam uit Leeuwarden gebouwd. Hij woonde op een woonboot tijdens zijn werkzaamheden. De adellijke familie van Eijsinga, die tegenover de kerk woonde, schonk het orgel aan de kerk. Enkele jaren daarvoor had Julius van Eijsinga de nieuwe kerk laten bouwen. Het werd een groot orgel voor een dorpskerk: twee klavieren en een aangehangen pedaal, 16 stemmen.

Vincent de Ridder
Vincent de Ridder (1997) kreeg vanaf zijn negende jaar zijn eerste orgellessen aan de Zeeuwse muziekschool in Middelburg, waar hij studeerde bij Jos Vogel. Vanaf september 2017 studeert hij orgel aan het conservatorium in Rotterdam. In 2021 studeerde hij af voor de bachelor en sindsdien studeert hij voor zijn master Verder heeft hij diverse masterclasses gevolgd, onder wie bij Wolfgang Zerer (Bach), Olivier Latry (Franck), Willem Tanke (Messiaen) en Sietze de Vries (improvisatie). Als kerkmusicus
is hij verbonden aan de Hillegondakerltèin Rotterdam-Hillegersberg.

Op woensdag 19 juli komt Vincent de Ridder (Arnemuiden) naar Langweer voor een orgelconcerten naar de kerk in Langweer. Het concert begint om 20.00 uur.