Opnieuw zon en wolken

14-07-2023 JOURE – Er is flink wat ruimte voor de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Op een enkele bui in het Waddengebied na blijft het droog. Er staat een overwegend matige zuidwestenwind.

Vanmiddag hogere maxima
De zuidwestenwind blaast warmere lucht naar ons land. Op grote schaal wordt het 23 tot 26 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het plaatselijk 27 of 28 graden worden. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af en op de meeste plaatsen blijft het droog. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker en kan in het zuidwesten een beetje regen vallen.

Vanavond bewolkt, warme nacht
De bewolking overheerst en vanuit het zuidwesten kan op meerdere plaatsen wat regen of een lichte bui vallen. Tijdens de nacht naar zaterdag koelt het niet verder af dan 17 tot 19 graden. Lokaal daalt de temperatuur niet onder 20 graden, waardoor we dan van een tropennacht kunnen spreken.

Morgen later stevige (onweers)buien
De dag gaat droog van start met een afwisseling van wolken en zonnige perioden. Het wordt zomers warm met op veel plaatsen maxima ruim boven 25 graden. In het uiterste zuidoosten en oosten kan het 29 graden worden. Langs de stranden en op het Waddengebied is het met 23 of 24 graden iets minder warm. In de middag trekken stevige regen- en onweersbuien noordoostwaarts over het land die de hitte weer verdrijven.

Zondag veel wind
Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Vooral in de noordwestelijke helft van het land valt wat lichte regen. Elders lijkt het droog te blijven. Er komt een stevige zuidwestenwind te staan, langs de kust mogelijk windkracht 7 of 8 met kans op zware windstoten. Met middagwaarden van 21 graden in het noordwesten en westen tot lokaal 25 graden in Zuid-Limburg is het beduidend minder warm dan zaterdag.

Na het weekend Hollands zomerweer
Volgende week is het licht wisselvallig zomerweer met geregeld zon en af en toe een bui. De wind waait veelal vanuit het westen of zuidwesten. De maxima liggen op grote schaal tussen 21 en 25 graden. Dinsdag kan de temperatuur tijdelijk wat hoger uitkomen.