Uitbetalingsprijs HZPC over oogst van 2022 is 37,44 euro per 100 kilo

24-06-2023 JOURE – De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2022 is vastgesteld op 37,44 euro per 100 kilo. Daarmee ligt de uitbetalingsprijs per 100 kilo 11% hoger dan over de oogst van 2021. De opbrengst per hecare voor telers komt 28% hoger uit.

De uitbetalingsprijs betreft de definitieve prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in potermaat S tot en met A. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een systeem dat HZPC Holland en telers zijn overeengekomen.

HZPC Holland exporteert pootgoed naar meer dan 90 landen. De afzet naar Noord-Afrika, Azië en het Midden-Oosten ging goed. De markt in Europa kwam traag op gang. Dit kwam onder andere door de droogte, waardoor een aantal telers in Zuid-Europa besloot andere gewassen te telen.

Ondanks de trage start zijn de uiteindelijke verkopen in Europa goed geweest. HZPC Holland wist meer pootgoed te verkopen dan in februari van dit jaar werd ingeschat. Uit de oogst van 2022 is er uiteindelijk 13% meer volume als pootgoed verkocht dan uit de oogst van 2021.

Actieve telers ontvangen – naast de uitbetalingsprijs voor pootaardappelen – ook HZPC-certificaten. In het kader van het Connecting Growers programma heeft HZPC ook in de afgelopen periode certificaten aangekocht, om die vervolgens te schenken aan haar actieve telers.