Hollandse Nieuwe na week uitstel verkrijgbaar

24-06-2023 JOURE – De Nederlandse Haringgroothandelsvereniging had eerder al besloten de start van het haringseizoen uit te stellen. Reden was de achterblijvende kwalitiet van de haring. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is traditioneel het startschot van het seizoen. Deze vond afgelopen donderdag plaats.

De kwaliteit van de gevangen vis is afgelopen weekend significant verbeterd. De vereiste tijd die nodig is voor een zorgvuldige verwerking en distributie leidt tot de nieuwe startdatum. In geen geval worden concessies gedaan aan de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe. De vereniging zag geen andere mogelijkheid dan de start van het seizoen uit te stellen. De late ontwikkeling van de haring heeft als mogelijke oorzaak de aanmerkelijk lagere watertemperatuur en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden.

‘We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is. Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten. Door het uitstel van ruim een week was er voldoende aanvoer en genoeg tijd om leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien’, aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Dit besluit had grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s moesten de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Maar gelukkig is de Hollandse nieuwe nu weer in de winkels verkrijgbaar.