Gemeenten beslist voortaan mee in woningverkoop

22-06-2023 JOURE – Vorig jaar september werd het al aangekondigd, Gemeenten krijgen meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan inwoners met lokale binding. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat mensen met een lager of middeninkomen, ook kans maakt op een koophuis. Het gaat hierbij om koopwoningen tot €355.000,-. Reden is dat het voor lagere inkomens namelijk vaak lastig om op de krappe koopmarkt op te bieden tegen mensen die meer te besteden hebben. 

De regeling zal echter niet voor alle woningen gaan gelden. De regeling gaat op voor 50% van de aangeboden woningen. Daarnaast mag een woningeigernaar geen verlies maken bij de verkoop van de woning.

Kritiek
Er is ook kritiek op de nieuwe wet. Zo kan het gebeuren dat een huis alleen verkocht mag worden aan een koper die minder geld biedt. En dat is een schending van eigendomsrecht van de woninbezitter(s). Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren als mensen in een scheiding liggen en graag snel hun huis willen verkopen. Ook zou de regeling huizenprijzen kunnen opdrijven door een huis boven de gestelde €355.000,- aan te gaan bieden.

Wat de wet probeert na te streven is dat project ontwikkelaars of grote kopers op deze manier geweerd kunnen worden. Naast koopwoningen, kunnen gemeenten straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwwoningen en aan huurhuizen. Zo kunnen mensen een beroep waar een tekort aan is voorrang krijgen op een huis. Denk daarbij aan docenten of aan zorgpersoneel.