Steeds meer bekeuringen voor recreanten op het water

19-06-2023 JOURE – Het aantal bekeuringen op het water neemt al sinds 2012 toe. Vooral de afgelopen jaren werden veel boetes uitgedeeld, grotendeels voor te snel varen. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat alle geregistreerde waterrecreatieboetes van 2012 tot en met 2022 van het CJIB analyseerde.

Het afgelopen decennium werden meer dan 32.000 boetes uitgeschreven aan recreanten op het water. Vooral sinds de ‘coronajaren’ is er sprake van een forse stijging. Eerder werden gemiddeld 2.700 boetes uitgedeeld, maar inmiddels ligt dit aantal ruim een derde hoger: 3.800 boetes gemiddeld.

Kwart boetes rondom Amsterdam, Giethoorn en Friese meren
De meeste boetes werden sinds 2012 uitgeschreven op het wateroppervlakte in en rondom Amsterdam. In totaal gaat het om ruim 3.270 boetes: iets meer dan 10% van alle boetes in Nederland. In Steenwijkerland – op de pittoreske Giethoornse kanalen – werden ook relatief veel boetes uitgeschreven (5,5% van alle boetes).

Het derde waterrijke gebied met veel boetes omvat verschillende gemeenten rondom de Friese meren. Dit geldt met name voor de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Leeuwarden (samen 3.559 boetes). Gemiddeld worden ieder jaar ruim 300 boetes uitgeschreven op de Friese binnenlandse wateren.

Vooral boetes vanwege snelheid en vaarbewijs
Er zijn ruim zestig verschillende strafbare feiten op het water, waaronder het overtreden van de maximum toegestane snelheden en het varen zonder vereiste documenten. Bijna 90% van alle landelijke boetes is voor snelheidsovertredingen of het niet op orde hebben van documenten zoals een vaarbewijs of vergunning.

Naar verhouding worden ook veel recreanten beboet voor het negeren van verbodstekens, het hinderen van scheepvaart en het zwemmen op plekken waar dit niet is toegestaan (samen 8,3% van alle boetes).