Regen blijft uitzonderlijk lang uit na natte lente

17-06-2023 JOURE – Gele grasvelden, verlepte planten en akkers die worden beregend. Na een kletsnat voorjaar, blijft de regen alweer lange tijd uit. In het hele land is er al een maand (sinds 13 mei) nauwelijks regen gevallen. Alleen rond 23 mei en 7 juni viel er een spatje regen in de oostelijke helft van het land. Verder bleef het overal droog en ook in de komende dagen wordt nauwelijks regen verwacht. Hoe uitzonderlijk is het dat het lange tijd niet regent in Nederland?

Waarom blijft de regen soms lang uit?
Of het regent hangt af van de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. In het algemeen is het droog als ons weer onder invloed is van hoge druk en de straalstroom ten noorden van ons ligt. Al sinds halverwege mei ligt er een hardnekkig hogedrukgebied in de buurt van Engeland. Vandaar dat er in grote delen van ons land al een maand geen regen is gevallen.

De langste reeks droge dagen is 20 dagen in 1976
Voor ieder jaar sinds 1906 hebben we de langste reeks droge dagen in Nederland bepaald. De variaties van jaar op jaar zijn groot. De langste reeks is 20 dagen in 1976. De langste reeks van 2023 is tot nu toe 15 dagen (van 24 mei tot 8 juni). De regen van 8 juni heeft de reeks gestopt. Inmiddels tellen we alweer 4 droge dagen op rij, maar de kans dat we 1976 nog gaan overtreffen dit jaar is niet zo groot.

In welk seizoen zien we de grootste verandering?
Vooral in het voorjaar neemt de gemiddelde lengte van droge reeksen toe. In 1961-1990 was de gemiddelde lengte van de droge reeks in april 4 tot 4,5 dag, inmiddels is dat 5 tot 5,5 dag. De reden voor de toename is dat hogedrukgebieden langer blijven liggen in het voorjaar. Het maakt ons voorjaar droger en zonniger.

Komt dit door klimaatverandering?
Klimaatmodellen laten zien dat naarmate de aarde verder opwarmt, we vaker hoge druk mogen verwachten in het voorjaar en de zomer. Of de kans op hoge druk al merkbaar is toegenomen door klimaatverandering is nog niet duidelijk, de variaties van jaar op jaar in de ligging van de straalstroom zijn daarvoor te groot. Het kan voor een groot deel toeval zijn dat ons weer de laatste jaren vaker onder invloed van hogedrukgebieden staat. In de komende jaren zal het duidelijker worden hoe groot de invloed van klimaatverandering op de ligging van de straalstroom is.