Zonnig en tropisch warm

12-06-2023 JOURE – Het is zonnig, slechts lokaal komt sluierbewolking voor. Op grote schaal wordt het 30 tot 33 graden. Morgen is het met 25 tot 30 graden minder heet. Daarna komt de middagtemperatuur nog wat lager uit, maar met 22 tot 27 graden op donderdag is het nog wel vrij warm. Het blijft droog, maar volgende week lijkt de kans op neerslag toe te nemen.

Vanochtend zonnig
De zon schijnt op de meeste plaatsen flink, slechts lokaal komt ook sluierbewolking voor. De temperatuur loopt snel op. Aan het eind van de ochtend is het op grote schaal 26 tot 28 graden bij een overwegend matige oostenwind. Met deze weersomstandigheden is het prima weer om eropuit te trekken.

Vanmiddag tropisch warm
Het is ronduit zonnig. Naast sluierwolken komen landinwaarts ook vriendelijke stapelwolken voor. Het blijft waarschijnlijk overal droog, alleen in het zuidoosten is er een kleine buienkans. Op grote schaal stijgt de temperatuur naar tropische waarden van 30 tot 33 graden. In het noordelijk kustgebied en op de Wadden wordt het met 25 of 26 graden minder heet. Er staat een matige oostenwind. Langs de kust draait de wind naar het noorden tot noordoosten en is af en toe vrij krachtig, 5 Bft.

Warme avond en nacht
De zon schijnt nog enige tijd en het blijft lang warm. Om 21:00 is het op veel plaatsen nog zomers warm. Gedurende de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Komende nacht is het veelal helder bij minima tussen 12 en 18 graden.

Morgenochtend volop zon
De dag start opnieuw zonnig. Lokaal komen wat sluierwolken voor, maar hier schijnt de zon makkelijk doorheen. De oostenwind is matig en in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenmiddag zonnig en zomers warm
De zon schijnt flink. De middagwaarden komen uit op 25 graden in het noorden en westen tot 29 graden in delen van Brabant en Limburg. Op een enkele plek kan het nog 30 graden worden. Op de Wadden komt het kwik niet hoger uit dan 24 graden. In het binnenland staat een matige oostenwind. In de kustgebieden komt een vrij krachtige noorden- tot noordoostenwind te staan.

Morgenavond helder
Er kan nog enige tijd genoten worden van de zon. Ook tijdens de nacht naar woensdag is het helder. Bij weinig wind komt de minimumtemperatuur uit op gemiddeld 12 graden.

Woensdag geleidelijk minder heet
Er staat wederom een droge en zonnige dag op het programma. Gedurende de dag komen landinwaarts stapelwolken tot ontwikkeling. Een overwegend matige noordoostenwind blaast iets minder warme lucht naar onze omgeving, maar het wordt nog wel warm met maxima tussen 23 en 29 graden. In het noordelijk kustgebied blijft de middagtemperatuur met 22 graden wat achter. Het is aangenaam weer voor buitenbezigheden, smeer je wel goed in als je langere tijd buiten verblijft.

Donderdag zomerse temperaturen
De middagtemperatuur komt met 22 graden in het noordwesten tot 27 graden in het zuiden en zuidoosten wat lager uit dan voorgaande dagen. In het binnenland wordt zo goed als overal de zomerse waarden van 25 graden gehaald. Het weerbeeld bestaat uit stapelwolken en flinke zonnige perioden. De meeste zon is weggelegd voor de westelijke kustprovincies. Het blijft droog en daarmee wordt zeer waarschijnlijk het record van dagen zonder neerslag in De Bilt gebroken.

Daarna aanhoudend zomers
De wind draait meer naar het noorden. De maxima komen veelal tussen 22 en 26 graden uit. Daarmee blijven de maxima hoger dan het langjarig gemiddelde. Middagwaarden rond 21 graden zijn namelijk gebruikelijk voor juni. Het blijft droog en zonnig, maar na het weekend neemt de kans op neerslag toe.