Voedselbanken verwachten drukkere tijden

11-03-2023 JOURE – De voedselbanken in Nederland verwachten dat de armoede onder hun klanten verder toe zal nemen. Volgens het PBL (Centraal Planbureau) blijft dit jaar de koopkracht in doorsnee ongeveer gelijk, en stijgt volgend jaar met 2,0%. Tegelijkertijd neemt de armoede volgend jaar juist toe. In het onderzoek van het CPB komt naar voren dat bijna een miljoen mensen onder de armoede grens leven als tijdelijke maatregelen aflopen zoals zorgtoeslag en energietoeslag,

De voedselbanken voorzien twee problemen tegelijk ontstaan. Ten eerste is er te weinig eten wat uitgedeeld kan worden. Ten ten tweede is er vaak beperkte ruimtes beschikbaar waar mensen hun goederen op kunnen halen. Het is dus afwachten hoe de ondersteunende maatregelen verder uit zullen pakken. De verwachting is echter niet al te positief.