Bier op terras flink duurder

10-06-2023 JOURE – Een drankje op het terras is flink duurder geworden. De steden zijn over het algemeen duurder dan de dorpen. En het klassieke café om de hoek is terughoudender met het verhogen van de prijzen dan populaire tenten.

In mei was de inflatie in de categorie restaurants, cafés en dancings 7,9%. Het volume, ofwel de hoeveelheden die zijn verkocht, daalde juist licht. De stijgende omzetten zijn daarmee vooral te danken aan het feit dat consumenten meer moeten afrekenen.

“Veel mensen vinden de horeca duur geworden”, zegt Frank Streefland, eigenaar van restaurants de Polderkeuken en Polderkamer in Stolwijk. “Een vaasje kost hier €3,50, in het centrum is dat soms duurder.” Leuk of niet: je moet wel, zegt de ondernemer. “Het is een lastige markt.”

Ook bij andere horecabedrijven ligt de prijs voor één bier ruim boven de €3. Speciaalbier is nog veel duurder. De prijzen stijgen al langer: de tijd van een pilsje voor €2,50 ligt al een tijdje achter ons.

De prijs van een fles wijn wordt bewust laag gehouden. Althans bij horecaondernemer John Paulus. Dat doet hij door af te stappen van een standaard procentuele marge en in plaats daarvan een vaste opslag op de inkoopprijs te rekenen.