Vogelgriep bij kolonievogels in kustprovincies

03-06-2022 JOURE – De laatste dagen worden er in verschillende kolonies in de kustprovincies zieke en dode sterns en meeuwen gevonden. Dit wijst op een nieuwe uitbraakgolf van hoogpathogene vogelgriep. Grote Sterns, Visdieven, Kleine Mantelmeeuwen en andere kolonievogels worden getroffen. Kolonievogeltellers en -onderzoekers worden gevraagd om bezoeken tot het noodzakelijke te beperken en hygiënisch te werken.

Onderzoekers melden dode sterns in verschillende kolonies van Grote Sterns en Visdieven in de Delta, Noord-Holland en de Waddenzee. Ook worden in diverse gebieden in West- en Noord-Nederland zieke ganzen aangetroffen. Hoogpathogene vogelgriep lijkt daarmee endemisch te zijn en blijft het hele jaar door opduiken.

Voor onderzoekers die kolonies met broedende meeuwen, sterns en andere watervogels bezoeken is hygiënisch werken nu extra belangrijk. Het is van belang om laarzen en andere veldkleding grondig te reinigen na een bezoek aan een kolonie en om niet van kolonie naar kolonie te trekken in dezelfde kleding. Ook is het niet verstandig om zieke en dode vogels met blote handen aan te raken.