24-03-2025 JOURE – Gemeenten waar veel veehouders zich hebben aangemeld voor de landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties Lbv en Lbv-plus maken zich zorgen dat veel van deze bedrijven hun aanvraag weer intrekken. Bedrijven die deelnemen aan de regelingen leveren 85% van hun emissierechten in en kunnen de overige 15% gebruiken voor nieuwe activiteiten op het erf. Ze gingen er vanuit dat er daarbij geen natuurvergunning nodig zou zijn, maar door de recente uitspraak van de Raad van State over intern salderen is die vergunning wel nodig.
Wethouder Van der Schans van de gemeente Ede is bang dat veel veehouders afhaken als ze een nieuwe vergunning nodig hebben om nieuwe plannen voor hun bedrijf te realiseren. Ook in de gemeente Venray zijn twijfels over het aantal veehouders dat uiteindelijk zal deelnemen aan de uitkoopregeling. Het is belangrijk dat bedrijven perspectief hebben en iets nieuws kunnen beginnen na het beëindigen van hun veehouderijtak, zegt wethouder Janssen van Gaal van de gemeente Land van Cuijk. Daar moet minister Wiersma voor zorgen, vindt hij.
Volgens het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zijn er tot nu toe een beperkt aantal veehouders afgehaakt door de onzekerheid. Het ministerie zoekt een oplossing via twee sporen. Enerzijds wordt samen met de provincies aan een handreiking gewerkt om te onderbouwen dat de 15% stikstofruimte niet nodig is voor de natuur, maar mag worden ingezet voor nieuwe activiteiten. Anderzijds onderzoekt het ministerie of het mogelijk en wenselijk is om de uitkoopregelingen aan te passen. Specifiek wordt gekeken naar een verlenging van de termijn waarop dieren en mest moeten zijn afgevoerd bij een deelnemend bedrijf aan de Lbv en Lbv-plus.