Winkel(keten)s willen niet verplicht worden om blikjes en flesjes in te nemen

27-07-2024 JOURE – Sinds 2021 zit er statiegeld op flesjes en sinds 2023 op blikjes. Dit om ervoor te zorgen dat het afval niet op straat komt te liggen of in de natuur belandt. Naast de aangekondigde mogelijke boetes (https://www.jouregio.nl/2024/07/12/inleveren-plastic-flesjes-moet-aantrekkelijker-5-lasten-onder-dwangsom-voor-verpact/), wordt nu onderzocht of bioscopen, pretparken en kiosken verplicht kunnen worden om verpakkingen in te nemen.

Om te kunnen voldoen aan de innameplicht zijn er nog 8000 innamepunten erbij moeten komen in Nederland. Van de 100 verkochte flesjes kwamen er vorig jaar gemiddeld 68 terug naar de winkel, dit terwijl de doelstelling 90 is. Later dit jaar zal er evaluatie over plaats vinden.

Innameplicht
Een van de klachten is dat wanneer mensen drinken kopen in bijvoorbeeld een pretpark, ze verplicht zijn om de hele dag de verpakking bij zich te houden om het later naar een innamepunt te brengen. Uit de praktijk blijkt dat veel van de verpakkingen in de prullenbak terecht komen. Een innameplicht zou helpen, stellen voorstanders van zo’n verplichting, zoals reinigingsdiensten, gemeenten en milieuorganisaties.

Uit onderzoek blijkt dat bioscopen, doe-het-zelf zaken, midden- en kleinbedrijven, maar ook warenhuizen niet zitten te wachten op een innameplicht. Wel vinden ze dat er meer innamepunten erbij zouden moeten komen, maar lopen niet warm bij het idee dat het in hun winkel plaats zou moeten of kunnen vinden.

Supermarkten willen niet reageren op de commentaren van andere bedrijven die mogelijk dit jaar nog verplicht worden om flesjes en blikjes in te nemen. Volgens hen is het aan de ministerie die na de evaluatie later dit jaar duidelijk zal maken of er toch een plicht komt voor verkopers om drank-verpakkingen weer in te nemen.