Friese inwoners rijden steeds meer elektrisch, maar minder vergeleken met Nederland

09-07-2024 JOURE – Het aantal elektrische personenauto’s is in Fryslân het afgelopen jaar gestegen met 27 procent, dat is minder dan de landelijke stijging van 34 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de monitor bereikbaarheid, die recent is geüpdatet. 

Als het gaat om de ontwikkeling van het aantal elektrische personenauto’s per inwoner, loopt Fryslân ongeveer een jaar achter vergeleken met Nederland. Dit valt mogelijk te verklaren vanuit het verschil in besteedbaar inkomen tussen Fryslân en Nederland. 

Inwoners Fryslân rijden langere afstanden dan de gemiddelde Nederlander
In Fryslân rijdt de gemiddelde autobestuurder zo’n 21 kilometer per dag, dit is meer dan het Nederlands gemiddelde van zo’n 16 kilometer per dag. Dit gegeven hangt samen met het feit dat de afstanden tot voorzieningen in Fryslân structureel groter zijn, waardoor de totale reisafstand en reisduur hoger uitvallen.