Zomerse taferelen

24-06-2024 JOURE – De komende dagen kunnen we genieten van volop zomerse omstandigheden. Vandaag verloopt overal droog en veelal zonovergoten. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 22 tot 26 graden. Na vandaag daarna blijft het zomerse weerbeeld aanhouden. De temperatuur loop zelfs nog wat verderop. Zo kan het woensdag mogelijk zelfs 30 graden worden in het binnenland. Vanaf donderdag neemt de buienkans geleidelijk toe.

Vanochtend zonovergoten
De dag begint overal droog en ronduit zonnig. De temperatuur loopt bovendien snel op. Halverwege de ochtend is het op veel plekken al minstens 20 graden.

Vanmiddag volop zon
In het zuiden kunnen gedurende de middag enkele onschuldige stapelwolken ontstaan, maar het is de zon die het weerbeeld blijft bepalen in heel het land. Daarbij stijgt de temperatuur naar zomerse waarden van 25 of 26 graden in het binnenland. In de kustgebieden wordt het een graad of 23 en op de Waddeneilanden en aan de noordkust is het met een graad of 21 nog net iets minder warm. Bovendien kan op de stranden in de loop van de middag een zeewind opsteken. Houd hier rekening mee als jij van plan bent om een dagje naar het strand te gaan. Zorg er ook voor dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat! De zon is met zonkracht 7 erg fel. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 15 minuten verbranden.

Vanavond en de nacht naar dinsdag nog lange tijd zon
In de avond lossen eventuele stapelwolken snel weer op en tot zonsondergang is het veelal zonovergoten in heel het land. Het is dan ook een heerlijke avond om iets buiten te ondernemen, want het blijft nog lang warm. Om 22:00 uur is het nog 16 tot 22 graden met de hoogste temperaturen in het zuiden. Vannacht is het overal helder en bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 12 tot 15 graden.

Morgen nog een fractie warmer
Dinsdag verandert er weinig aan het zonnige weerbeeld. Het blijft overal droog en de zon schijnt uitbundig. De temperatuur valt nog wat hoger uit. In bijna heel het land wordt het zomers warm. Alleen op de Waddeneilanden en vlak aan de kust is het met 22 tot 24 graden een fractie minder warm. De hoogste waarden vinden we in het zuidoosten. In Limburg kan het kwik stijgen naar een graad of 29. De wind is zwak tot matig en komt uit oostelijke richtingen.

Woensdag mogelijk tropisch warm
Ook woensdag is het volop zonnig. De temperatuur doet er nog een schepje bovenop. Het wordt op grote schaal 26 tot 29 graden. In het zuidoosten is het niet uitgesloten dat we een tropische 30’er kunnen noteren en dat zou de eerste keer zijn dit jaar. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 23 graden. Door de hoge luchtvochtigheid kan het wat broeierig aanvoelen. In de loop van de middag kunnen enkele stapelwolken ontstaan, maar het blijft overal droog.

Donderdag stijgende buienkans
Ook donderdag verloopt nog zeer warm met maxima die op grote schaal uitkomen tussen 25 en 29 graden. Wederom is het direct aan zee iets minder warm. De wind draait naar westelijke richtingen, waardoor de buienkans geleidelijk stijgt. Lokaal kan gedurende de dag een enkele bui voorkomen, maar de droge momenten lijken nog te overheersen.

Daarna minder warm
Vrijdag lijkt de zomerse warmte ons land te verlaten als enkele stevige regen- en onweersbuien over het land trekken. Het wordt dan 19 tot 24 graden en dat zijn vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf het weekend bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. De temperatuur levert mogelijk nog iets verder in.