Reuzenberenklauw

24-06-2024 JOURE – Contact met het sap van de reuzenberenklauw is gevaarlijk. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Je krijgt die blaren niet meteen, maar pas als er zonlicht komt op de plek met het sap. De sappen maken je huid overgevoelig voor zonlicht.

Welke klachten veroorzaakt de reuzenberenklauw?
Reuzenberenklauw kan ernstige brandblaren geven. Ben je na aanraking met de plant in de zon geweest? Dan kunnen na 24 uur jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Een paar uur later ontstaan er grote blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na één tot twee weken. De littekens kunnen nog jaren zichtbaar blijven.

Heb je de plant aangeraakt?
Heb je de reuzenberenklauw aangeraakt? Dan is er een grote kans dat er sap op je huid is gekomen, ook al merk je daar nog niks van. Handel als volgt:

 • Raak je gezicht niet aan. Het is gevaarlijk als er sap in je ogen of in je mond komt. Is dat toch gebeurd? Neem dan direct contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
 • Was je huid direct met water en zeep.
 • Bedek je huid daarna meteen, zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om minstens een week uit de zon te blijven.
 • Krijg je heftige klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
 • Smeer je huid nog een paar maanden goed in met een zonnebrandmiddel met een hoge factor als je naar buiten gaat.
 • Laat de gemeente weten wáár de reuzeberenklauw staat. Ze kunnen de planten dan verwijderen en voorkomen dat andere mensen er last van krijgen.

Voorkom contact met de reuzenberenklauw!
Reuzenberenklauw veroorzaakt pijnlijke huidklachten. Het is dan ook belangrijk om niet met de plant in contact te komen. Vooral kinderen beseffen het gevaar niet. Ze vinden het leuk om verstoppertje te spelen onder de grote bladeren. Spelen je (klein)kinderen op een terrein waar de plant voorkomt? Vertel ze wat een berenklauw is en wat de gevaren zijn. Zorg dat ze niet tussen de planten spelen. Zo krijg je geen brandwonden.

Volwassenen komen vooral in aanraking met de plant tijdens het snoeien. Draag lange mouwen en handschoenen als je op plekken gaat snoeien met (mogelijk) reuzenberenklauw. Ook voor honden is de reuzenberenklauw gevaarlijk. Ze kunnen ook brandwonden krijgen, net als mensen.

Hoe herken je de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw?
De reuzenberenklauw herken je aan het volgende:

 • Het meest opvallende aan een volwassen reuzenberenklauw is de grootte: de planten kunnen wel drie tot vijf meter hoog worden.
 • De plant bloeit van juni tot ver in de herfst met grote witte bloemschermen. De witte bloemschermen kunnen een halve meter groot worden.
 • De bladeren kunnen tot een meter groot worden. Ze hebben scherpe driehoekige insnijdingen, een duidelijk ‘gezaagde’ bladrand en ze zijn licht- tot donkergroen en lichtglanzend.
 • De stengel kan vijf tot tien centimeter dik zijn vol harde haren. De stengel heeft paarsrode vlekken en strepen.

De plant zie je vaak langs autowegen, spoorwegen, voetpaden en in het bos.

Reuzenberenklauw zie je vaak langs autowegen, spoorwegen, voetpaden en in het bos.
Reuzenberenklauw

De gewone berenklauw lijkt erg op de reuzenberenklauw, maar de gewone berenklauw wordt minder hoog. De stengel heeft geen rode vlekken zoals de reuzenberenklauw en het blad is minder scherp gekarteld. Bij aanraking breken de haartjes op de stengels minder makkelijk af en de kans dat je sap op je huid krijgt, is kleiner.  De gewone berenklauw is daarom minder gevaarlijk dan de reuzenberenklauw. Toch is het verstandig om ook voor de gewone berenklauw de adviezen voor de reuzenberenklauw op te volgen zodat je geen klachten krijgt.

Twijfel je of je met een (reuze)berenklauw te maken hebt? Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om te bepalen welke plant het is. Bijvoorbeeld Pl@ntNet of Plantsnap. Ze zijn te vinden in de App Store of Google Play.

Help met bestrijden van de reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is niet alleen gevaarlijker maar hoort, anders dan de gewone berenklauw, niet in Nederland. En de plant verspreidt zich ook nog eens snel. Daarom is het belangrijk om de reuzenberenklauw te bestrijden.

Staat er reuzenberenklauw in je tuin? Haal de plant voorzichtig weg. Doe dat voordat de plant gaat bloeien en zaad vormt. Dan kan de plant zich niet verspreiden. Het beste kun je hiervoor een hoveniersbedrijf vragen. Wil je het toch zelf doen? Ga dan als volgt te werk:

 • Draag beschermende kleding (een regenpak en rubber handschoenen)
 • Zet een beschermende bril op.
 • Steek de plant 15-20 cm onder de grond af. Houd in de gaten of de plant toch weer uitloopt. Verwijder hem dan opnieuw.
 • Spoel de kleding daarna af met veel water.
 • Voer de planten af via het restafval.

Heb je de plant gezien in bermen of parken? Bel dan de gemeente. Die zal de planten laten verwijderen.