Gemiddelde WOZ-waarde woningen 3 procent hoger

20-06-2024 JOURE – Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Midden-Groningen en daalde het meest in Amsterdam. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2024 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2023. De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (ozb), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2024 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2023. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De transactieprijzen van bestaande koopwoningen waren in januari 2024 bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn niet een op een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde.

Leeuwarden sterkste stijger
In de gemeente Leeuwarden steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 6,4 procent het sterkst.

GemeenteVerschil met 2023 (%)
Achtkarspelen5,9
Ameland1,5
Dantumadiel6,2
De Fryske Marren5,6
Harlingen4,2
Heerenveen3,2
Leeuwarden6,4
Noardeast-Fryslân4,4
Ooststellingwerf2,3
Opsterland1,8
Schiermonnikoog5,7
Smallingerland4
Súdwest-Fryslân3,8
Terschelling2,6
Tytsjerksteradiel4,2
Vlieland2,6
Waadhoeke6,2
Weststellingwerf3,3