Antibioticagebruik in de veehouderij stabiliseert verder

20-06-2024 JOURE – Afgelopen vrijdag publiceerde de SDa (autoriteit Diergeneesmiddelen) de antibioticacijfers van 2023 voor Nederlandse landbouwhuisdieren. Het gebruik van antibiotica stabiliseert en uit de gegevens blijkt dat veel dierhouders en dierenartsen succesvol zijn in hun streven om het gebruik van antibiotica structureel te verlagen.

In de melkgeiten-, pluimvee-, rundvee- en varkenssector is het gebruikspatroon vergelijkbaar met het jaar ervoor. In de kalkoensector is het antibioticumgebruik gedaald met 34,2% ten opzichte van het gebruik in 2022. Het antibioticumgebruik in de kalversector en konijnensector is gestegen met respectievelijk 7,6% en 8,5% ten opzichte van 2022. De verwachting is dat verdere reductie van het antibioticumgebruik in de gemonitorde diersectoren kan worden bereikt door het verlagen van het gebruik op bedrijven met een structureel hoog gebruik.

De focus blijft ook de komende jaren liggen op een reductie van het antibioticumgebruik bij de structureel hoog gebruikende bedrijven en hun dierenartsen om daarmee de kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën te verminderen.

De SDa vergelijkt jaarlijks de gebruikscijfers van antibiotica met de verkoopcijfers. De verkoop van antibiotica is in 2023 met 4,5% gestegen ten opzichte van 2022. De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is nu 76,4%.