Eerherstel voor Wiebe Ploegstra

01-06-2024 ROTTUM – In 2022 werd Wiebe Ploegstra ziek. Wiebe was de echtgenoot van Lies Ploegstra, bekend van de kwestie rondom de stroomkwestie in Rottum. In de Leeuwarder Courant verscheen eerder een artikel over deze kwestie en het gezin. Echter is het verhaal wel iets anders dan er destijds werd geschetst in de krant.

Wiebe Ploegstra kreeg op 18 september 2022 een black-out. Daarop is hij met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. In de eerste instantie kon Wiebe niet praten. Pas gaandeweg de rit lukte Wiebe het om weer een beetje uit zijn woorden te komen. Het ambulancepersoneel vroeg of ze iets voor Wiebe konden doen. Daarbij heeft hij zijn ongenoegen geuit over de burgemeester van de Fryske Marren.

Dit was niet de eerste keer dat hij zijn ongenoegen over de burgemeester uitte in verband met onenigheid over onterechte stroomkosten. Wiebe kreeg kalmeringsmiddelen waardoor hij geen voertuigen besturen mocht. Zijn werkvoertuigen zijn door zijn zoon op 19 september in de loods gezet en zijn daarna ook niet meer verplaatst.

Wiebe bleek van de eerste 5 weken van zijn ziekte niets meer te kunnen herinneren. Aangezien hij vol met stress en spanningen zat was het voorschrift dan ook dat hij geen enkele prikkels kon verdragen en deze uit de weg moest gaan. Ook kon hij niet alleen thuis zijn.

‘helper’
Een persoon die zich opwierp als ‘helper’ van de familie besloot de pers op te zoeken en daarin uitspraken te doen namens de familie en Wiebe Ploegstra. Deze informatie was pertinent onjuist heeft heeft er toe geleid dat de burgemeester zich bedreigd voelde en dat de politie werd ingeschakeld. De informatie die was afgegeven door deze persoon is pertinent onwaar en heeft meerdere mensen geschaad.

Eerherstel
Het enige wat Lies Ploegstra wil is eerherstel van en voor haar man. Er zijn dingen naar buiten gekomen en door een ander persoon verteld die niet waar en onjuist zijn. Er is maar één bron geweest die dit verhaal heeft verkondigd. ‘Dat er onwaarheden de wereld zijn in geholpen heeft Wiebe dan ook niet verdiend’; aldus Lies Ploegstra

Aangifte
Het moge duidelijk zijn dat elke vorm van contact met deze persoon direct op de gebeurtenissen is verbroken. In verband met de gezondheid en omstandigheden van het trieste overlijden van Wiebe is de familie er niet aan toegekomen om aangifte te doen tegen deze persoon bij de politie. Daarnaast kan de politie, na een eerder onaangekondigde actie op Hemelvaartsdag, bij de familie niet op veel sympathie rekenen. Zowel gemeente als politie heeft sindsdien (veelzeggend) niets meer van zich laten horen.