Bewolkt en buiig, later wat zon

29-05-2024 JOURE – Het is bewolkt en buiig. Het wordt vanmiddag 16 tot 18 graden. Later in de middag en in de avond beperken de buien zich meer en meer tot het oosten. Ook breekt geleidelijk op meer plaatsen de zon door. Morgen en vrijdag is het wisselvallig met buien, in het oosten soms met onweer. In het weekend neemt de buiigheid af.

Vandaag meeste buien in het binnenland
Vooral in het noorden en oosten valt regen. In de rest van het land valt af en toe lichte regen of motregen. Het is zo’n 15 graden bij een matige tot aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. In de tweede helft van de ochtend wordt de neerslag meer buiig.

Vanmiddag zijn de buien vooral voor de oostelijke helft van het land, lokaal is onweer mogelijk. In het westen is er een mix van wolkenvelden en af en toe zon. Naarmate de middag vordert komt de zon overal vaker tevoorschijn, maar het oosten blijft last houden van enkele, soms stevige, buien. Het wordt 16 graden op de Waddeneilanden en 17 of 18 graden in het binnenland. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig, aan zee vaak vrij krachtig, 5 Bft.

Vanavond is vooral in het oosten nog een enkele bui mogelijk. In de rest van het land is het op de meeste plaatsen droog en nog een tijd lang vrij zonnig. De zon gaat tussen 21:40 en 21:50 uur onder. Hoe westelijker je woont, hoe later de zon onder gaat. De temperatuur ligt dan rond 14 graden en de wind neemt af.

Vannacht komt lokaal een bui voor, maar veel vaker is het droog. De minima liggen rond 11 graden. Aan zee waait een matige westenwind, landinwaarts waait het nauwelijks.

Donderdag opnieuw meeste buien voor het oosten
Morgenochtend is het wisselend bewolkt met in de tweede helft van de ochtend weer oplevende buiigheid. De meeste buien zijn opnieuw voor de oostelijke helft van het land. Het is halverwege de ochtend 13 tot 16 graden bij een zwakke of matige (zuid)westenwind.

Morgenmiddag is er een mix van stapelwolken en zon. Vooral in de oostelijke helft van het land komen buien voor, lokaal met onweer. In de tweede helft van de middag nemen de buien in aantal en activiteit af. Het wordt 16 tot 18 graden bij een matige westenwind.

Morgenavond draait de wind van west naar noordwest en neemt aan zee toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Daarbij neemt de bewolking en kans op regen toe. De temperatuur zakt in de nacht naar vrijdag naar waarden tussen 9 en 12 graden.

Vrijdag opnieuw buien
Ook vrijdag wordt een dag met buien en slechts af en toe zon. Landinwaarts wordt het op veel plaatsen tijdens zonnige momenten in de middag 18 of 19 graden. In de kustgebieden wordt het maximaal 17 graden. Er waait een matige wind uit het noorden tot noordwesten.

Weekend relatief lage temperatuur, beperkte buiigheid
Zaterdag is het vaak droog met wolkenvelden. In de middag kan de zon wat vaker doorbreken, vooral in de kustgebieden. Landinwaarts komt het hier en daar tot een bui, maar het aantal buien is beduidend lager dan vrijdag. Het wordt zo’n 17 graden bij een matige, aan zee vrij krachtige, noordenwind. Hiermee is het aan de koele kant voor de eerste dagen van juni. Gemiddeld mogen we maxima rond 20 graden verwachten in deze tijd van het jaar.

Ook zondag waait de wind uit het noorden en wordt het 16 tot 18 graden. De kans op buien is niet zo groot en het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon.

Daarna licht wisselvallig, iets warmer
Na het weekend blijft het licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien, maar ook ruimte voor de zon. Het wordt waarschijnlijk iets warmer met volgende week landinwaarts maxima van 19 tot 21 graden.