Wisselvallige week

27-05-2024 JOURE – Een zeer natte meteorologische lente komt deze week tot een einde. Op zaterdag 1 juni begint voor weermensen namelijk de zomer, maar het weer lijkt voorlopig allesbehalve zomers. Het is een komen en gaan van buien en de temperatuur blijft ‘s middags steken op hooguit een graad of 18. Vooral woensdag belooft een ronduit natte dag te worden.

Vanmiddag enkele buien
De wisselvallig blijft vandaag beperkt. Er is een afwisseling van wolkenvelden en enkele zonnige perioden, maar het zuidoosten maakt al kans op een enkele lichte bui. In de loop van de middag neemt overal de kans op enkele buien toe. Lokaal onweer is bij een actieve bui mogelijk, maar de onweerskans is over het algemeen klein. Bij een matige wind uit west tot zuidwest schommelt de temperatuur rond een graad of 18. Tijdens buien is het enkele graden frisser.

Regenachtige avond, drogere nacht
Vanavond trekt een groter gebied met (buiige) regen over de oostelijke helft van ons land. Lokaal kan daar een millimeter of 10 aan neerslag vallen en dus hebben we de paraplu op grote schaal nodig wanneer we naar buiten willen. In een brede kuststrook blijft het overwegend droog. De temperatuur daalt naar waarden rond 14 graden.

In de nacht naar dinsdag volgen vanuit het zuiden droge perioden en verspreid over ons land volgen een paar opklaringen. De zuidwestenwind neemt langzaam in kracht toe. Het koelt af naar 9 graden in het zuiden tot 12 graden aan zee.

Dinsdag eerst wat zon
Dinsdagochtend verloopt op de meeste plekken droog en daarbij breekt geregeld de zon door. Het kwik stijgt daarbij naar 17 of 18 graden. Gedurende de middag breidt een nieuw buiengebied zich over het land uit en lokaal is bij die buien onweer mogelijk. Bovendien gaat het vrij stevig waaien: veelal windkracht 4 boven land en kracht 5-6 langs de kust. Bij actieve buien zijn daarbij windvlagen mogelijk rond 60 km/uur.

Regionaal zeer natte woensdag
Woensdag overdag zien we een langgerekt gebied met buien van zuidwest naar noordoost over ons trekken. Op sommige plaatsen kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen: wellicht lokaal meer dan 30 millimeter aan toe tussen woensdagnacht en donderdagnacht. In het noordwesten kan de zon tussendoor af en toe nog even doorbreken. De temperatuur blijft steken tussen 16 en 18 graden en opnieuw staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Al met al heeft het weer woensdag meer trekjes van herfst dan van lente.

Donderdag fris met een noordenwind
De wind draait gedurende de dag naar een noordelijke richting en daarmee stroomt frisse lucht naar ons toe. Het wordt maximaal een graad of 17. Waar het woensdag regionaal langdurig regent, hebben we donderdag meer met losse buien te maken. Dit betekent dat het tussendoor ook bij tijden droog is met wat zonneschijn. De wind is meest matig en waait dus uit noordwest, later meer noord, met kracht 3 of 4.

Lange termijn: langzaam droger
Op weg naar het komend weekend neemt de buienkans geleidelijk af. De zon komt wat vaker tevoorschijn, maar echt warmer weer zit er voorlopig nog niet in. Met een noordelijke tot noordoostelijke wind blijft de aanvoer van lucht afkomstig uit het hoge noorden van Europa in stand. Daarmee ligt de middagtemperatuur meestal tussen 17 en 19 graden, de nachten zijn vaak vrij koud met minima rond onder de 10 graden.