Vogelbescherming: Minder wateroverlast door meer groen

25-05-2024 JOURE – Nederland zal moeten wennen aan extreme buien, zeggen deskundigen. Forse regenbuien zoals afgelopen week zullen steeds vaker voorkomen. Een simpele oplossing tegen wateroverlast waar iedereen aan kan bijdragen met een eigen tuin of erf; stenen er (deels) uit, groen erin. En het is nog goed voor de vogels ook.

Het KNMI waarschuwde al eerder dat we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met wateroverlast. Door de klimaatverandering stijgen de temperaturen en is er vooral in de zomer sprake van extreme regenbuien. Afgelopen nacht hadden we daar wederom mee te maken. Op verschillende plekken in Nederland stroomde het water de woningen binnen. Vooral grote steden hebben moeite om het overschot aan regenwater af te voeren.

Een simpele oplossing is om meer groen aan te brengen in de steden. Simpel gezegd: tegel eruit en groen erin. Op die manier kan het regenwater de grond in stromen. Minder steen zorgt ook voor lagere temperaturen in de stad. Alle tegels bij elkaar werken als een soort oven, waardoor het in de stad al snel een paar graden warmer is dan in het buitengebied. Het langer vasthouden van water in de bodem zorgt er ook voor dat de temperaturen dalen.

Groen in de stad zorgt dus voor minder wateroverlast, maar ook de vogels profiteren er van. Hoe groot of klein de tuin ook is, er zijn talloze mogelijkheden. Vervang houten schuttingen door heggen, leg een grasveldje aan en plant een paar struiken. Goed voor de vogels, prima tegen wateroverlast en uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mensen die in een groene omgeving leven gezonder en gelukkiger zijn. Drie maal winst dus!

Meer groen in de stad is niet alleen de verantwoordelijkheid van de bewoners. Vogelbescherming werkt daarom samen met gemeenten en bouwers om de steden groener en vogelvriendelijker te maken. Stadsvogeladviseurs begeleiden en adviseren verschillende partijen. Zo heeft Vogelbescherming bijvoorbeeld de gemeente Meppel geholpen bij het aanleggen van een groene nieuwbouwwijk, met ruimte voor water en vogels. Ook heeft Vogelbescherming een checklist opgesteld om gemeenten en bouwers op weg te helpen met aandacht voor groen en vogels te bouwen.