Vaker droog

22-05-2024 JOURE – Na een kletsnatte weekstart krijgen we de komende dagen tijdelijk te maken met een beduidend droger weerbeeld. Vandaag en morgen kan slechts lokaal nog een enkele bui vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima liggen hierbij tussen 17 en 21 graden. Lang duurt het drogere weerbeeld echter niet. In de loop van vrijdag gaat weer veel regen vallen.

Vanochtend wegtrekkende regen
Na een kletsnatte nacht wordt het overal een stuk droger. In de vroege ochtend trekt het regengebied via het noorden het land uit. Hierna is het op de meeste plaatsen droog, al kan uit de dikkere bewolking lokaal nog wel een spatje motregen vallen. De zon zien we nergens en de wind houdt zich vrij rustig. Alleen aan de kust is die soms vrij krachtig.

Vanmiddag mix van wolken, zon en lokaal een bui
Het is deze middag op de meeste plaatsen droog en de zon breekt af en toe door. Zonovergoten wordt het echter zeker niet. Lokaal kan gedurende de middag een enkele bui ontstaan, maar veel stelt het niet voor. De temperatuur valt met 17 tot 20 graden minder hoog uit dan de voorgaande dagen. Desondanks zijn dit gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Er staat een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht grotendeels helder
In de avond is lokaal nog een enkele bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Vanuit het zuidwesten breiden brede opklaringen zich uit over het land en in de nacht naar donderdag is het op de meeste plaatsen dan ook vrij helder. In het westen en noordwesten kan in de loop van de nacht wat laaghangende bewolking vanaf zee binnentrekken. Lokaal kan hieruit wat motregen vallen. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 10 tot 13 graden.

Morgen enkele buien in het binnenland
Donderdag begint overwegend droog, maar op veel plekken is bewolking aanwezig. In de middag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, zon en enkele buien. Lokaal kan hierbij wat onweer voorkomen. De buien zijn voornamelijk weggelegd voor het binnenland, maar omdat de buien een lokaal karakter hebben zijn ook hier plekken waar het de hele middag droog kan blijven. Als het zonnetje dan schijnt is het al snel prima weer om erop uit te trekken. Bij een meest matige wind uit het zuidwesten wordt het 17 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten.

Vrijdag wederom veel regen op komst
We zijn het inmiddels wel gewend, maar we moeten deze vrijdag helaas weer rekening houden met een flinke bak hemelwater. Deze maand is al kletsnat met in het midden en zuiden van het land al meerdere plekken die ruimschoots de 100 mm zijn gepasseerd. Ter vergelijking: normaal gesproken valt er slechts 58 mm in de maand mei.

Vrijdag begint nog droog met eerst nog wat ruimte voor de zon. Vanuit Duitsland trekt een regengebied richting ons land, waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Hierbij kan ook onweer voorkomen en lokaal veel regen in een korte tijd. De precieze trekrichting en timing van dit neerslaggebied is nog onzeker, maar de kans is groot dat het in de loop van de middag op veel plekken langdurig kan gaan regenen. Bij weinig wind liggen de maxima tussen 17 en 21 graden. Tijdens perioden met regen is het enkele graden minder warm.

Zaterdag nog lang nat
In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag hebben we op veel plekken in het land nog steeds te maken met het buiige regengebied dat een lange tijd in de buurt van onze omgeving blijft. In de loop van de dag wordt het vaker droog en in de avond is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon mogelijk nog even door. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 17 tot 21 graden.

Daarna onzekere verwachting
De dagen daarna is het nogal onzeker, maar de kans is groot dat het wisselvallige lenteweer aanhoudt. We blijven namelijk gevoelig voor enkele buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over ons land kunnen trekken. In de loop van de nieuwe week lijken de neerslagkansen wel wat af te nemen. Aan de temperatuur verandert vooralsnog weinig en op veel plekken kunnen we maxima verwachten van een graad of 20.