E-Waste Race met scholieren

22-05-2024 JOURE – Gemeente De Fryske Marren organiseert dit jaar wederom de E-Waste Race. Met dit educatieve project, waar tien scholen uit de gemeente aan meedoen, gaan kinderen de strijd aan met elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.

E-Waste Race
De E-waste Race De Fryske Marren vindt plaats van 27 mei 2024 tot 20 juni 2024, 10.00 uur. Het is een samenwerking van gemeente De Fryske Marren met Fairphone. Tien basisscholen uit de gemeente De Fryske Marren gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Tijdens de wedstrijd leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Na een gastles van experts zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. De komende weken gaan ze zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten inzamelen of laten repareren bij het Repair Café.

Elektronisch afval aanbieden
Inwoners van De Fryske Marren kunnen hun elektronisch afval aanbieden op de website ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan bij u thuis ophalen. Let er wel op dat hierbij geen losse batterijen of accu’s meegegeven mogen worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

Een betere wereld begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van de Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een kast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons elektronisch afval die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.